Mirsad Gluhić, ministar turizma, trgovine i saobraćaja u Vladi TK: Turistički forum – kruna uspješnih aktivnosti

Tokom proteklih nekoliko mjeseci, mnogo toga je urađeno po pitanju unapređenja turističke grane na području kantona. Ono što raduje je značajna pažnja iskazana, kako od djelatnika ove grane privrede, pojedinaca, tako i samog resornog ministarstva.

Turizam kao jedna od glavnih privrednih grana razvijenih zemalja zauzima posebno mjesto u planiranju privrednih aktivnosti.

Bosna i Hercegovina sa svojim brojnim prirodnim bogatstvima kao i bogatim kulturno-historijskim nasljeđem posebno je privlačna stranim turistima.

U 2016. godini u Bosni i Hercegovini je broj dolazaka turista veći za 11,62% u odnosu na 2015. godinu. Ono što je posebno vrijedno pomena je činjenica da je porast broja dolazaka stranih turista znatno veći od porasta dolazaka domaćih posjetilaca.

U Tuzlanskom kantonu također je zabilježen rast broja posjetilaca za oko 12,00% u odnosu na prethodnu godinu.

Tim povodom, Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja vođeno statističkim pokazateljima o uspješnosti našeg turizma, organizuje Turistički forum u Tuzli, prvi ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini.

Ministre, u oktobru se organizuje Turistički forum. Turistički potencijali koje Kanton može ponuditi, iskorištene i neiskorištene atrakcije viđene tokom provedbe projekta Turistička patrola razlog su organizacije foruma ovog tipa?

Svjedoci smo rasta turizma kao privredne grane u posljednje dvije godine u BiH. Izvještajem koji smo dobili za 2016. godinu, svi smo bili izuzetno pozitivno iznenađeni. Štoviše, u TK u prosjeku imali smo više posjeta, noćenja i zadržavanja turista nego u ostatku države. Vođeni tim informacijama i stanjem na terenu, dobili smo potrebu da organizujemo Turistički forum koji će se održati u Tuzli.

Prema posljednjim statističkim podacima od turizma kao privredne grane koja se sada nameće u TK, direktno u budžet TK inkasirano je 24 miliona KM. Međutim, kada se sagleda kompletna zarada od turizma, računa se mnogo većom cifrom koja je negdje od oko 50 miliona KM.

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK tokom 2017. godine provelo je program „Turistička patrola“ cilj je bio prepoznavanje konkretnih turističkih vrijednosti s područja općina našeg kantona?

Turistička patrola je imala jednu svoju ulogu. Upravo je ona prethodila Turističkom forumu. Cilj patrole je bio da se mapiraju svi potencijali koje imamo na TK i koji bi se mogli ponuditi turistima koji dolaze u naš kanton. TK zaista obiluje turističkim potencijalima koji su sada interesantni Evropi i svijetu. Moram istaći da je za posjetu/obilazak nekih lokacija trebalo i više od dana. To govori da imamo mnogo zanimlljivih i atraktivnih lokacija. Opet, moram istaći da je naš kanton bogat prirodnim, kulturnim i historijskim lokacijama koje su zanimljive i domaćim i stranim turistima.

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja na sebe je preuzelo organizaciju, koja su Vaša očekivanja?

 –Meni kao ministru je izuzetna čast da se upravo po prvi put Forum organizuje kod nas. Ovim Forumom očekujemo uspjeh i nadamo se da će on postati tradicionalan u BiH.

Turistička zajednica TK objavila je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa podizanja kvalitete turističke ponude TK za 2017/18. godinu. Odlukom o Javnom pozivu ukupna sredstva planirana za ove namjene iznose 70 000 KM?

-Odlučili smo da u ovom prelaznom periodu po završetku ljetne turističke sezone raspišemo Drugi javni poziv za nepovratna sredstva sve u cilju razvoja turizma na Tuzlanskom kantonu za kojeg smo svjedoci iz mjeseca u mjesec da raste i razvija se, imamo pozitivne priče, a imamo i efekte turizma. Insistirao sam na tome da to ne budu neki strogi kriterijumi, tako da bi se mogao što veći broj aplikanata javiti. Logično da poslije podjele tih sredstava u nekom periodu se pravdaju ta sredstva da bi znali da su i otišla namjenski za razvoj turizma na kantonu.

Nedavno je obilježen i Svjetski dan turizma. Ovogodišnje obilježavanje je bilo u Srebreniku. Svake godine,  održat’ će se na nekoj novoj lokaciji?

Svjetski dan turizma sve više poprima na značaju jer je turizam treća privredna grana u svijetu koja donosi benefite više od drugih privrednih grana. Na osnovu informacija kojim raspolažemo, mogu slobodno reći da budućnost kantona, pa i Bosne i Hercegovine možemo usmjeriti ka ovoj grani. Da, ove godine je to bio Srebrenik, naredne godine ćemo prema dogovoru gledati da to bude neka nova lokacija. Moram istaći da sam oduševljen cjelokupnom ovogodišnjom organizacijom, a nadam se da će i svaka naredna ispuniti sva naša očekivanja.

U proteklom periodu krenuli smo sa pozitivnom pričom, u 2017. godini imamo znatna ulaganja u turističke potencijale TK pa možemo očekivati puno veće benefite, s tim da sada pravimo i uslove za dolazak i stranih turista, a ne samo povećanje posjeta domaćih turista, između ostalog na Svjetski dan turizma, za kraj razgovora istakao je resorni ministar Mirsad Gluhić.

Mubina Biščić