Registriranje firme u BiH: Umjesto dva mjeseca, uskoro moguće i za 72 sata

Registriranje firme u roku od 72 sata u Federaciji BiH, uz mnogo manje troškove, bez bespotrebnog lutanja od šaltera do šaltera, sa tri puta manje troškova, realno je već krajem godine, rekli su nam u Kabinetu premijera Vlade Federacije BiH.

Pojašnjavaju kako je preostalo da se uskladi još nekoliko zakona, četiri – pet odluka.

-Na pojednostavljenju sistema registracije se radi u geodetskoj oblasti, u Ministarstvu pravde FBiH, Finansijsko informatičkoj agenciji. Otprilike 90 posto posla je završeno. Morat će biti donesen Zakon o elektronskom potpisu jer bez toga neće proći novine u ovoj oblasti. Na osnovu svega smatramo da će novi sistem registriranja firmi zaživjeti do kraja godine.

Tako, firma će se moći registrirati u roku od 72 sata. Bit će zasigurno tri puta jeftinija registracija, od dosadašnje. Vi ćete na primjer online moći da pošaljete FIA-i (Finansijsko informatička agencija) zahtjev za otvaranje firme a oni će vam davati sve aplikacije. Tako da sve papire možete dobiti u roku od 24 sata, a potom se sa tim ide na sud koji u roku od 48 sati izdaje rješenje da je firma otvorena. Dobijate poreski i ID broj. U svakom gradu će postojati jedan šalter gdje će se to moći završiti – rekli su nam u Kabinetu premijera Vlade FBiH.

Trenutna situacija na terenu je takva da za registraciju firme treba gotovo dva mjeseca, blizu 2.000 KM, lutanje od šaltera do šaltera, puno izgubljenih živaca i mnogo upornosti.

– Prvo, vi kod osnivanja firme popunjavate formular na neke tri strane sa svim podacima, o osnivaču, kapitalu, sjedištu firme. Općinski sud prilikom registracije dostavlja te podatke poreznoj upravi, a potom vam Porezna uprava dodjeljuje ID broj. I vi kada dobijete rješenje, na njemu imate napisan i taj ID broj. Međutim, to nije dovoljno i vi morate ići prvo u Zavod za statistiku, popuniti dva formulara istim podacima koje ste već na sudu popunili da bi dobili statistički broj. Kada dobijete taj broj onda idete u poreznu upravu da dobijete uvjerenje o ID broju kojeg već imate na rješenju suda. I opet treći formular morate popuniti da bi dobili uvjerenje o ID broju. To sve oduzima vrijeme, hodate bespotrebno, popunjavate tri ista formulara a sve se može u jednom postupku završiti i tu izgubite 15-ak dana. Postoji milion načina da se sve to pojednostavi, ali to do sada nije učinjeno- priča nam advokat Almin Temin.

Dodaje da tu nije kraj, jer nakon toga slijede ostale procedure.

-Kako god okrenete to sve traje do dva mjeseca, da biste mogli početi sa radom. Da ne kažem što banka kod otvaranja računa traži dodatnu dokumentaciju, pa općina traži svoje. Za razliku od nas u Evropsko unije sve ide elektronski, preko interneta, ne zahtjevaju se razne ovjere, pečati. Vi popunite formular i uglavnom do tri dana se sve završi – ispričao nam je Temin.

U Advokatskoj komori RS-a, u Banjoj Luci, su nam objasnili da u ovom entitetu ako svi rade svoj posao firma se može registrirati u roku od deset dana.

-Stranka kada dođe do advokata donese potrebne papire za osnivanje firme. Nakon toga sa prijavom se dokumentacija dostavlja APIF-u (Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge). Pomenuta agencija tu dokumentaciju zaprima, takse sudske i ostalo i to dostavlja nadležnom okružnom privrednom sudu na registar. Nakon toga sve je u rukama suda, ako su ispunjeni uslovi, ako ne nedostaje nešto, to nije neki posao da sud registrira i donese rješenje. Zavisi koga od sudija dobijete. Nekada zna biti završeno u roku od sedam do deset dana, a ako je neko lijen i neće da radi onda to može trajati i dva mjeseca – kazao nam je jedan od advokata.

(Faktor.ba)