Mesić u posjeti Kalesiji: EU otvara nepovratne fondove za finansiranje projekata u BiH

Nekadašnji predsjednik Hrvatske, Stjepan Mesić jučer je po prvi put bio u posjeti Općini Kalesija. Prilikom ove posjete Mesić je imao priliku upoznati se sa privrednim potencijalima ove Općine. Preko 90% proizvoda koji se proizvode u Kalesiji nalaze se na stranom tržištu.

“Ja mogu to propagirati, drugim riječima kad se udruže oni koji znaju posao, kada se pojave banke koje mogu pratiti takav posao i kad postoji politička volja u organima vlasti, onda se mogu ostvariti veliki ciljevi” – kazao je Stjepan Mesić, nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske.

Na  sastanku bilo je i razgovora o djelovanju prema IPA fondovima i fondovima Evropske unije. Dobra okolnost je ta da EU otvara nepovratne fondove za finansiranje projekata u zemljama koje su kandidati za EU, baš kao što je to Bosna i Hercegovina. Jedini problem predstavlja birokratija.

Te birokratske prepreke moraju se premostiti i moraju se uzeti ljudi koji znaju to raditi i onda ti fondovi mogu dolaziti jer ti fondovi nisu izgubljeni, jer svako otvoreno radno mjesto je otvoreno mjesto za Evropu, ne samo za Kalesiju, ne samo za BiH nego i za Evropu” – naveo je Mesić.

Grad Tuzla ima dobre odnose sa općinom Kalesija i radi sve što je u moći Grada da pomogne razvoju ove Općine kao i da zajedno kandiduju određene zajedničke projekte prema većim nivoima vlasti.

“Mi svakodnevno imamo kontakte. Tuzla je nama uzor kako trebamo raditi i kako se i mi u Kalesiji trebamo razvijati i ponašati” – istakao je Sead Džafić, načelnik Kalesije.

Načelnik Džafić  vlasnik je zemljišta tuzlanske Livnice gdje bi u narednom periodu trebala da se ostvari najveća poslijeratna investicija i naravno da mu treba pomoći da se to i ostvari. Kalesija u Tuzli ima prijatelja, kazao je to danas prvi čovjek Tuzle, Jasmin Imamović.

rtvslon.ba