Marš mira krenuo iz Sarajeva

Iz Sarajeva je jutros krenula grupa učesnika “Marš mira Sarajevo-Nezuk-Srebrenica”.

Oko 70 građana do sada se prijavilo za osmodnevni put dug više od 240 kilometara koji se prepješači u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana kada su jula 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

“Već petu godinu zaredom idem iskrenim nijjetom. Ni kiša ni žuljevi nam ne smetaju”, rekla je Ramiza Smajić, jedna od učesnica pohoda u Potočare.

“Namjera tjera čovjeka da ide dalje”, kazao je je Fehrić Arif koji već šestu godinu pješači u Potočare.

Jedinstvena boračka organizacija BH Telecoma već šestu godinu zaredom pješači do Potočara iz Sarajeva i odaje počast, ne samo stradalim u Srebrenici, već i u Ahatovićima i mnogim drugim mjestima.

“Cilj nam je jasan. Šaljemo poruku da nikada nećemo zaboraviti ničije žrtve u BiH”, rekao je Muhamed Papić, jedan od organizatora pohoda.

Grupa od 68 učesnika po kiši danas kreće put Nahoreva prema planini Ozren, a odatle će prema Nezuku gdje će se pridružiti grupi Marša mira, te će skupa stići u Potočare. S njima je 17-godišnji Jasmin Hasičić koji ističe da mu ni kiša koja jutros pada nije problem, iako otežava okolnosti. Grupa nakon polaganja cvijeća kreće na put u Potočare gdje će prisustvovati obilježavanju 25. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Ove godine glavna poruka “Marša” je čuvanje sjećanja na nevino stradale Bošnjake Srebrenice i Podrinja.

(klix, radiosarajevo)