U ponedjeljak provjere za ‘Marš mira Nezuk – Potočari 2017’

Predsjednik Pododbora “Marša mira Nezuk – Potočari 2017” Munir Habibović kazao je Feni da će u ponedjeljak biti završene pripreme i provjere kako bi 8. jula učesnici marša krenuli na trodnevni “Put spasa”, dug 100 kilometara, koji su prelazili Srebreničani u ljeto 1995. godine tražeći spas na slobodnoj teritoriji u Tuzli.

Dodao je da se do sada prijavilo više od 3.000, ali da očekuje da će konačan broj premašiti 5.000.

– Naš cilj je da se na dostojanstven način podsjetimo na stravične zločine nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” Srebrenica u julu 1995. godine. Pozivam sve ljude da nam se i ove godine pridruže – istakao je.

Učesnici će po završetku “Marša mira” 11. jula prisustvovati komemoraciji i obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokacija kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršrute.

Svaka od dionica u “Maršu mira” duga je između 25 i 30 kilometara. Kolona kreće 8. jula iz Nezuka u općini Sapna.

Na potezu od Nezuka do Potočara, sudionici prolaze maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Učesnicima “Marša mira” će se ispred ulaza u Memorijalni centar u Potočarima pridružiti i učesnici  biciklističkog maratona “Bihać – Potočari 2017”, “Supermaratona Bihać – Potočari 2017”, motoristi iz Sarajeva, ultramaratonaci iz Vukovara, učesnici Marša mira Žepa – Potočari i mnogi drugi.

(FENA)