Larisa Cerić i Edin Džeko najbolji bh. sportisti u 2018. godini

Kapiten nogometne reprezentacije BiH i napadač Rome Edin Džeko te džudistkinja Larisa Cerić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

Ovo dvoje vrhunskih bh. sportista jednoglasno je za najbolje izabrao stručni žiri Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH.

Žiri kojim je predsjedavao proslavljeni bh. košarkaš Mirza Teletović proglasio je najbolje u godini na izmaku. Džeko, koji je 2009. godine prvi put osvojio nagradu za najboljeg sportistu BiH svojim briljantnim izvedbama na terenu u dresu bh. reprezentacije i rimske Rome stigao je zasluženo do druge nagrade.

“Svi znate da zbog obaveza u Rimu i oporavka od povrede nisam večeras s vama, ali to ne znači da ne pratim dodjelu nagrada u izboru BHRT-a i Nezavisnih. Ne samo večeras, već godinama unazad. Upravo zbog toga, nagrada koju sam dobio mi je itekako draga, a na svaku koja dolazi iz moje domovine sam izrazito ponosan. Večeras ste podijelili veliki broj aplauza našim sportistima i hvala vam i u njihovo ime, ali i u moje. Međutim, našim sportistima i sportu u BiH treba malo drugačija podrška, osim tapšanja po leđima, aplauza i fotografisanja. Treba nam da vjerujete u nas i da nam pomognete da ostvarimo naše ciljeve i promovišemo Bosnu i Hercegovinu na sportskim borilištima. Bez pomoći države, bez vaše pomoći, kako finansijske, tako i svake druge vrste, to je jako teško i zato, volite i vi nas onoliko koliko mi volimo Bosnu i Hercegovinu. Hvala vam na nagradi koju ste mi dodijelili, ponosan sam na nju i sretan što ste izabrali baš mene, među toliko sjajnih sportista i sportistkinja koje naša zemlja ima, a svi oni zajedno su mi motivacija za dalji rad. S obzirom na to da se bliže novogodišnji praznici, iskoristio bih ovu priliku da svim čestitam božićne i novogodišnje blagdane te vas još jednom sviju pozdravljam i želim vam ugodnu večer u nadi da nas sviju čeka bolja i ljepša budućnost. Hvala vam još jednom od srca”, poručio je Džeko putem video poruke.

Među tri najbolja našli su se i karatista Ivan Klepić i atletičar Mesud Pezer.

Larisa Cerić, članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva i u ovoj godini je nastavila je kontinuitet vrhunskih dostignuća, što joj je donijelo već šestu titulu najbolje sportistkinja BiH.

“Sretna sam što sam šesti put izabrana za najbolju sportistkinju BiH. Ovo je bila moja godina iz snova, osvojila sam srebro na Evropskom prventvu te bila treća na svijetu, a jedno vrijeme sam bila prva na svjetskoj rang listi”, istakla je Cerićeva, koja je u najužoj konkurenciji bila zajedno sa karatistkinjom Ivonom Ćavar i košarkašicom Maricom Gajić.

Na gala večeri su tradicionalno dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija. Epitet najbolje ekipe ponijela je nogometna reprezentacija BiH. Nagrada za najboljeg trenera zasluženo je otišla u ruke legendarnog Blaža Sliškovića, trenera HŠK Zrinjski. Za najperspektivniju sportistkinju i najperspektivnijeg sportistu proglašeni su najbolja mlada rukometašica BiH Jovana Ilić i supertalentovani teniser Dražen Petrović.

Dodijeljena je nagrada i za razvoj sporta, a ovu laskava titula pripala je Atletskom klubu Glasinac. Stručni žiri je nagradu za fair play dodijelio motociklističkom trojcu, Anti Braovcu, Darku Radiću i Zijadu Huseinbegoviću.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su Miloradu Karaliću, legendarnom rukometašu, olimpijskom šampionu iz 1972. sa reprezentacijom Jugoslavije i klupskom prvaku Evrope iz 1976. sa banjalučkim Borcem i Seadu Hadžijahiću, doajenu bh. novinarstva.
Dodijeljene su dvije posthumne nagrade i to košarkaškom velikanu Sabitu Hadžiću, nekadašnjem prvaku Evrope sa sarajevskom Bosnom te Suadu Ćupini, čije ime će vječno ostati protakano u karate sportu u BiH.

Titulu najtrofejnije bh. ekipe već godinama zasluženo nosi reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, kojoj je pripala nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide. Nagrada za najboljeg sportistu u sportu za invalide pripala je Nerminu Memiću.

Srca čitalaca “Nezavisnih novina” i posjetilaca portala www.nezavisne.com ove godine osvojila je bh. odbojkašica Žana Dragutinović.

(Klix)