Šah: Održano 12.pojedinačno prvenstva ŠS F BiH

Dvanaesto pojedinačno otvoreno muško i žensko seniorsko prvenstvo ŠSFBiH za 2018. godinu, je održano u Hotelu „Lukavac“, u Lukavcu u vremenu od 13.12. – 16.12.2018. godine. Odigran je zajednički turnir za igračice i igrače.

– Organizator je bio ŠSFBiH, a tehnički organizator je Šahovski savez Tuzlanskog kantona,

– Igralo se po Švicarskom sistem od sedam kola, uz FIDE tempo igre (90 minuta za cijelu partiju uz bonifikaciju od po 30 sekundi po potezu ). Zatvaranje prvenstva i dodjela pehara, nagrada i priznanja obavljeno je odmah poslije završenog posljednjeg kola;

Turnir je rejtingovan kod svjetske šahovske organizacije FIDE-

.Pobjednici turnira osvajaju titule prvaka FBiH u muškoj i ženskoj konkurenciji za 2018. godinu, pripada im pehar i prigodna novčana nagrada i svim nagrađenim igračima dodjeljuje se diploma.

Nakon četverodnevnih borbi mladi takmičari Omladinskog šahovskog kluba Živinice su opet zablistali punim sjajem i na najbolji mogući način završili svoje nastupe u ovoj godini.

U muškoj konkurenciji pobjedio je tuzlanski majstor Buljubašić Sabahudin, ispred velemajstora Vukić Milana i internacionalnog majstora Trkulje Gorana čime je stekao titulu prvaka FBiH za 2018. god. u šahu.

Naš Junior Sinanović Ermin je osvojio visoko 12. mjesto i ušao je u skupinu nagrađenih igrača.

U ženskoj monkurenciji omladinski šahovski klub je pokazao apsolutnu dominaciju.

Naša mlada takmičarka, šahovski majstor , Nadina Mahmutbegović je ubjedljivo po drugi puta za redom osvojila prvo mjesto i stekla titulu šampiona federacije BiH za 2018. god. u kategoriji takmičarki.

Najprijatnije iznenađenje priredila je naša izuzetno nadarena mlada takmičarka, trinaestogodišnja Lejla Skula, koja je izvanrednom igrom osvojila drugo mjesto i titulu vicešampiona FBiH u šahu u konkurenciji takmičarki za 2018. god.

Trećeplasirana igračica bila je Babajić Ehlimana iz ŠK Sloboda iz Tuzle

Na prvenstvu su dodijeljene i tri nagrade za najbolje kadete u konkurenciji takmičara do 18 god.

Prvo mjesto osvojio je naš šesnaestogodišnji takmičar Mahmutbegović Muharem ispred drugoplasiranog Zenelaja Samuela (ŠK Konjic) i trećeplasiranog Ćulum Sanjina iz ŠK Sloboda.

OŠK Živinice je na ovaj način izuzetno uspješno završio takmičarsku 2018. god.

Koristimo priliku da se zahvalimo na pomoći u prvom redu vjećnicima općine Živinice, te ministarstvu za kulturu i sport TK, i svim prijateljima kluba bez čije pomoći ovakvi kontinuirano dobri rezultati ne bi bili mogući.

(Upravni odbor OŠK Živinice)