Ko će biti prioritetne grupe za vakcinaciju?

Tek desetak hiljada vakcina trebao bi Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH imati na raspolaganju krajem ovog ili početkom narednog mjeseca. Uzme li se u obzir da je vakcinacija u zemljama regije uveliko u toku, da se zaključiti da naš sistem i ovdje kaska. Pravdaju to nadležni, činjenicom da je potražnja za vakcinama u svijetu ogromna, a malo ih je proizvedeno.

”Kada uzmete globalnu potragu za vakcinama i sam mehanizam Evropske unije koji kupi 800 miliona doza, shvatate da je doći do vakcina vrlo izazovno u ovoj prvoj fazi”, navodi Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Dok se čeka isporuka prvih vakcina, nadležni su uspjeli do sada početi pripreme za njihovo skladištenje. Poznato je da će to biti u Mostaru, u organizacionoj jedinici Federalnog zavoda za javno zdravstvo, gdje prema riječima direktora ove institucije, postoje uslovi za adekvatno čuvanje vakcina.

”Postoji frižider ovih tehničkih mogućnosti za skladištenje cjepiva na -80 stepeni i u tom frižideru će se čuvati dok ne počne distribucija po terenu”, rekao je Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Međutim, još nije poznato kako i kada će te vakcine biti isporučene zdravstvenim ustanovama. Federalni zavod za javno zdravstvo pripremio je Program vakcinacije, a prioritet je vakcinisati one koji su na udaru korona virusa.

”Mi ćemo insistirati na tome da vakcinisani budu ljudi koji su u direktnom kontaktu sa kovid oboljelim pacijentima, to znači oni uposlenici koji rade u kovid ambulantama i kovid bolnicama”, ističe Zijad Latifović, predsjednik Sindikata zdravstva FBiH.

U tim ustanovama angažovano je oko tri hiljade doktora i medicinara. Obzirom da vakcinu treba primiti u dva navrata, to bi značilo da će samo za ove građane trebati oko šest hiljada doza vakcina. Kako struka navodi, pohvalno je što je 80 posto zdravstvenih radnika već izrazilo želju za vakcinisanjem.

”Ustavom zagarantovana prava su takva da ne možemo nikoga prisiliti da se vakciniše, ali ćemo gledati da što veći broj zdravstvenih radnika koji su u nekim kontaktima sa pacijentima bude vakcinisan, kako bi zaštitili sebe i druge od toga”, navodi on.

Stepen prihvatljivosti vakcinacije i kod građana se povećava. Zdravstveni radnici navode da ne treba biti straha i nelagode od nus pojava vakcinacije. Kako navodi Latifović, poznato je da će korona virus napraviti više štete organizmu, nego neka nus pojava poslije vakcinacije.