KK Konjuh: Obavljena polaganje za zvanja u karateu

Karate je japanska borilačka vještina koja koristi sve dijelove tijela u svrhu samoobrane. Riječ karate na japanskom jeziku znači prazna ruka. Kolijevka karatea je otok Okinawa koji se nalazi južno od Japana u otočju Ryu Kyu. Nekada borilačka vještina azijskih naroda, danas karate sport, poznat je u cijelome svijetu. Od samog nastanka karate postoji kao vještina samoodbrane i kao oblik vježbanja s ciljem poboljšanja i očuvanja zdravlja.

U subotu, 24.marta, u organizaciji karate kluba Konjuh Živinice, održano je polaganje za zvanja u karateu. Svoje karate umijeće demonstriralo je 48 kandidata pred komisijom karate kluba Konjuh koju su činili predsjednik komisije Hariz Muratović, te članovi komisije Zinet Goletić i Eldar Goletić. Svi kandidati koji su položili su dobili diplomu i samim tim učinili jedan korak naprijed da jednog dana postanu i majstori karatea, odnosno polože za crni pojas.

Od ukupno 47 kandidata koji su pristupili polaganju, čak 8 ( osam ) kandidata je položilo najviše učeničko zvanje smeđi pojas, čime je sport općine Živinice bogatiji za 8 majstorskih kndidata. Pomenuto zvanje stekli su :

1. Fikret Salkanović
2. Ahmet Smajlović
3. Nedim Kovačević
4. Mirsad Vejzović
5. Idriz Avdibašić
6. Maid Murić
7. Aid Avdibašić
8. Nadira Ćehajić

Karate klub Konjuh Živinice nastavlja sa njegovanjem tradicije i kvaliteta kroz ovu drevnu borilačku vještinu.

(Nihad Kovačević – zivinice.ba)