U Tuzli obilježen ‘Ljubičasti dan’ – Podrška oboljelima od epilepsije

Svake godine, 26. marta, obilježava se Svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije, u svijetu poznatiji kao „Ljubičasti dan“. Iako se epilepsija danas vrlo uspješno kontroliše, zbog neznanja i brojnih predrasuda prati je stigma. Stoga su ljekari Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla, studenti, ali i kompanija „Bosnalijek“, na simboličan način obilježili ovaj dan, te na taj način iskazali svoju podršku osobama koje boluju od ove bolesti.

Na simboličan način, građanima su pojasnili šta je to epilepsija, te su na jednostavne načine pokušali ukazati na bitnost prve pomoći prilikom epileptičnog napada.

– Takozvani „Ljubičasti dan“ ili Dan podrške oboljelima od epliepsije obilježavamo danas. Dakle, sve je krenulo 2008. godine, kada je jedna djevojčica Cassady Megan, oboljela od epilepsije, poželjela da joj cijeli jedan dan bude obojen u ljubičastu boju. Ona je uspjela da oboji cijeli svijet u ljubičasto 26. marta. Stotinu država, među kojima je i BiH, obilježavaju Dan podrške oboljelima od epilepsije, jer epilepsija je jedna ozbiljna bolest koja zahtijeva dugotrajnu terapiju i stalno monitoriranje i praćenje pacijenta – kazala je prim. dr. Larisa Kovačević, šefica Odjeljenja opšte neurologije.

Osim ljekara UKC-a Tuzla i studenata Medicinskog fakulteta, podršku oboljelima od epilepsije dala je i kompanija „Bosnalijek“, koja, po riječima glasnogovornice Jasmine Kodre, podržavajući ovakve projekte, nastoji da u skladu sa svojom misijom unapređenja kvaliteta života bude oslonac široj društvenoj zajednici.

– Mi u “Bosnalijeku” smo jako sretni da smo danas ovdje, te da pomažemo obilježavanje „Ljubičastog dana.“ Zahvaljujući našim uspješnim poslovnim rezultatima, „Bosnalijek“ je u mogućnosti da pomogne oboljelima od epilepsije i to ne samo kroz proizvodnju kvalitetnih, efikasnih i stabilnih lijekova, već i kroz pružanje pomoći projektima, čiji je cilj unaprijeđenje zdravlja i naravno koji nastoje da kroz svoj rad i akcije, pomognu oboljelima da imaju što kvalitetniji život – kazala je Jasmina Korda, glasnogovornica kompanije „Bosnalijek“.

Iako je epilepsija jedno od najčešćih neuroloških oboljenja, veliki problem predstavlja što je ova bolest stigmatizirana i što se o njoj ne govori mnogo. Da je zbog toga, podrška oboljelima veoma bitna, prepoznali su i studenti Medicinskog fakulteta, koji su oforomili i sekciju za „Neuroznanost“.

– Kada je u pitanju sam studentski angažman, mi uvijek pokušavamo da pravimo akcije kada je u pitanju osvještavanje generalne javnosti u vezi sa ovom temom. Nažalost, kao i mnoga druga oboljenja, naročito neurološka su pod velikom stigmom i to zbog neznanja i nedovoljno informacija, tako da putem ove akcije mi pokušavamo da razvijemo nivo svijesti, konkretno i ovo danas kada je u pitanju ova bolest, odnosno epilepsija – kazao je Adnan Mujanović, koordinator sekcije za „Neuroznanost“.

Također, nakon aktivnosti u RK „Tuzlanka“ kojom su ljekari, studenti i predstavnici kompanije „Bosnalijek“ dali podršku oboljelima od epilepsije, predavanjem o ovoj bolesti nastavljene su aktivnosti u Domu zdravlja Tuzla, gdje se ljekarima iz ove ustanove, ali i učenicima Medicinske škole obratila doktorica Larisa Kovačević, te na jednostavan način pokušala objasniti sve o epilepsiji.

Ljekari i studenti i tokom narednih dana nastavit će sa aktivnostima povodom Dana podrške oboljelima od epilepsije, dok iz kompanije „Bosnalijek“ ističu da nastavljaju sa ovakvim i sličnim projektima, a koji se prije svega tiču pomoći bolesnim osobama. Također, pod motom “Rušimo predrasude”, 1. aprila na Trgu slobode u Tuzli bit će organizovan i “Ljubičasti bike dan”, kada će članovi biciklističkog kluba voziti zajedničku vožnju ulicama Tuzle.

(Nezavisni.ba)