Kamen temeljac za izgradnju Bloka sedam TE u Tuzli krajem novembra

Ambasadorica Kine Chen Bo obavjestila je jučer u Sarajevu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je kineska strana završila sve potrebne procedure za izgradnju Bloka sedam Termoelektrane u Tuzli, te da je potrebno da to urade Vlada i Parlament FBiH, kako bi kamen-temeljac bio položen krajem novembra.

Izetbegović je istakao da će se uraditi sve što je neophodno kako bi i BiH na vrijeme okončala procedure, naglasivši da ovi projekti, osim ekonomskog, imaju i veliki ekološki značaj, jer će se njihovom realizacijom u značajnoj mjeri smanjiti zagađenje vazduha u Tuzli.

On je pozdravio i skoro potpisivanje sporazuma o međusobnom ukidanju viza građanima BiH i Kine, što će svakako pospješiti razvoj turizma, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U tom kontekstu, sagovornici su značajnim ocijenili i konferenciju o turizmu koja će se održati u Sarajevu od 23. do 25. novembra, u okviru inicijative “16 plus jedan”.

Tokom susreta ocijenjeno je da su odnosi BiH i Kine u uzlaznoj putanji, posebno u ekonomskoj sferi, te da ima još mnogo prostora za napredak.

(Nezavisni.ba/Srna/Akta)