Gradačac među šest certificiranih gradova i općina sa povoljnim poslovnim okruženjem

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu danas je predstavljeno šest općina, odnosno gradova koji su u proteklom periodu certificirani kao jedinice lokalne samouprave (JLS) sa povoljnim poslovnim okruženjem prema BFC SEE standardu (Business Friendly Certification South East Europe), a radi se o Doboju, Gradačcu, Jablanici, Novom Gradu Sarajevo, Posušju i Zenici.

Certificirani su u okviru projekta RAST koga finansira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, a implementira Catholic Relief Services (CRS).

Gradonačelnici, načelnici i predstavnici ovih JLS bili su uvodničari diskusije o temi „Lokalni ekonomski razvoj i uspostava povoljnog poslovnog okruženja u skladu s BFC SEE standardom“.

Predstavnik CRS-a za BiH Marc D’Silva čestitao je općinama i gradovima koji su u proteklih godinu dana kroz projekt RAST osigurali da dobiju Business Frendly certifikate. Dodao je da će općine i gradovi koji su ranije dobile certifikate i oni koji su tek u procesu, danas imati priliku da podijele svoja iskustva i uče jedni od drugih.

-Sljedeće godine CRS će navršiti 25 godina svog djelovanja u BiH i taj period je obilježen saradnjom sa vlastima na različitim nivoima, a na početku prevashodno pomažući povratak ljudi. Ono što smo naučili iz rada sa povratnicima jeste da oni, kao i svi građani BiH, za održivost moraju imati osigurane poslove i to je ono što CRS radi kroz projkt RAST, dakle na podršci razvoja takvih okruženja koja će promovirati i stimulirati nove prilike za zapošljavanje – naveo je D’Silva koji je izrazio zahvalnost primarnom donatoru projekta USAID-u koji je osigurao dva miliona dolara za realizaciju ovog dvogodišnjeg projkta, kao i općinama i gradovima na njihovom finansijskom doprinosu projektu.

Govoreći o certificiranju po BFC standardu federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić je rekao da se radi o važnom procesu s obzirom na to da je puno procedura vezanih za investiranje, a samim tim i razvoj upravo na nivou lokalne zajednice.

– Otlanjanjenjem barijera i stvaranjem povoljnijeg ambijenta na nivou općina i gradova zapravo stvaramo pretpostavke da osiguramo veći broj investitora, projekata i naravno radnih mjesta – istakao je Zukić.

U okviru toga, kako je dodao, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je neko ko je učesnik u čitavoj ovoj mreži koja je dobila dodatni kvalitet time što se tu nalaze vladine i nevladine organizacije uz komorski sistem i razvojne agencije.

– Tako na određeni način jednim sistemskim i sinergijskim djelovanjem stvaramo pretpostavke da se stvori povoljnije poslovno okuženje u općinama koje su se kandidirale i prošle ovaj proces – naveo je Zukić.

Napomenuo je da su općine, koje su prošle proces, osjetile blagodeti Business Frendly certifikata, kao i investitori koji su ulagali u tim općinama.

– Na ovaj način stvara se jedna zdrava konkurencija među općinama i mogućnost da one općine koje nisu ušle u ovaj proces, to učine i koliko je moguće prije stvore pretpostavke da i oni budu učesnici ovog projekta koji stvara pretpostavke za veća ulaganja i privlačenje potencijalnih investitora – rekao je Zukić, dodajući da 11 općina već posjeduje ove certifikate, te da je još šest općina u procesu certificiranja po BFC standardu.

Općina Jablanica jedna je od onih koje su intenzivnim radom u u posljednjih nešto više od godinu dana radili na onome što je, kako je kazao njen načelnik Salem Dedić, vjerovatno cilj svim općinama i gradovima u BiH, a to je da dobiju prestižni certifikat BFC općina i gradova sa dobrim poslovnim okruženjem.

– Općina Jablanica je bogata sa prirodnim resursima i imamo jednu malu administraciju. Uz međunarodni certifikat ISO 9001: 2015 i certifikat po BFC standardima dokazujemo našu opredjeljenost da i u narednom periodu budemo prepoznatljivi za domaće i strane investitore – kazao je Dedić.

Jedan od kriterija koji je bio u ovoj aplikaciji, po njegovim riječima, jeste i to da dokažu da imaju ustrojene procedure i formirane službe i baze podataka koje omogućavaju investitorima da dobiju sve ono što ih interesuje. Osim toga, uvedeli su i novi informacioni sistem koji omogućava da investitorima izdaju dozvole 48 sati nakon prikupljanja svih potrebnih dokumenata.

Grad Doboj kao mnoge druge lokalne zajednice u BiH ispunjava niz obaveza u pomoći građanima i privredi u traženju novih investitora. Kako je kazao Dragan Vasilić, savjetnik gradonačelnika Doboja, zahvaljući procesu BFC certifikacije unaprijedili su organizaciju njihovih jedinica, formirali kancelariju za upravljanje razvojem, te ostvarili dobru saradnju sa privrednim sektorom.

– Naša želja je da sve naše organizacione jedinice u gradskoj upravi shvate da dobijanje BFC certifikata nije samo papir koji će nam koristiti da se pohvalimo, nego da budemo organizovaniji, da pružamo više usluga našim sugrađanima, ali očekujemo i od drugih lokalnih zajednice u BiH da ispune ove kriterije i da svi budemo prepoznatljivi i na usluzi privrednicima – dodao je Vasilić.

Grad Prijedor je ranije dobio ovaj certifikat, a njegovi predstavnici danas su učestvovali u diskusiji uime jednog od iskusnih gradova u ovom procesu.

– Grad Prijedor je u proces ušao 2013. godine, a 2014. je dobio prvi BFC certifikat kao grad sa najboljim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi zajedno sa Sanskim Mostom i zapravo smo bili pioniri ovog procesa. Prošle godine smo recertifikovani, a u decembru ove godine počinje proces za drugu recertfikaciju – rekao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

U prethodnom periodu, po njegovim riječima, u Prijedoru je izgrađeno i pokrenuto oko 15 privrednih subjekata, koji nastavljaju sa razvojem, povećavanju kapacitete i otvaraju nova radna mjesta, a trenutno je u tih 15 firmi zaposleno oko 2.000 radnika.

Program certifikacije JLS u Jugoistočnoj Evropi jedinstven je program za poboljšanje kvaliteta usluga i informacija koje jedinice lokalne samouprave nude privrednicima, investitorima i građanima. BFC SEE pruža jasne smjernice kako uspostaviti povoljno poslovno okruženje i kako primijeniti međunarodno priznate standarde pri uspostavi efikasne i transparentne lokalne administracije u cilju intenziviranja aktivnosti lokalnog ekonomskog razvoja.

Projekt RAST podržava 17 jedinica lokalne samouprave da unapređenjem svog djelovanja i jačanjem odgovornosti poboljšaju ekonomski razvoj i kvalitet života građana.

(Nezavisni.ba)