Kako izgleda idealna užina za đake

Školska godina je počela, a većina škola još nema organizovanu kuhinju koja je namijenjena đacima mlađih razreda, dok stariji mahom kupuju užinu u pekarama i na kioscima u blizini škola.

Užina za koju se školarci najčešće opredijeljuju ne bi mogla da se nazove zdravom hranom, pa roditelji nerijetko razmišljaju o tome šta da djeci spreme kao obrok koji bi mogli da ponesu u školu.

“Vrlo je važno da se deca hrane zdravo, naročito u školskom uzrastu, kada najviše rastu i razvijaju se”, kaže nutricionist Branka Mirković.

Ona navodi da to šta će djeca jesti van kuće zavisi od roditelja i navika, ali da bi se svakako trebalo truditi da se hrane što zdravije.

Šta sve mogu da nose za obroke u školi zavisi od mnogih faktora, a najviše od toga da li u školu idu u prepodnevnu ili popodnevnu smjenu.

“Ako idu i prepodne u školu, doručak je najvažniji obrok i trebalo bi da, ako je ikako moguće, jedu kod kuće. Za doručak bi trebalo da unesu proteine, mlečne proizvode, nešto od povrća i malo hleba”, kaže Mirković.

Ona navodi kao primjer da bi za doručak mogli da pojedu jaja, jogurt ili sir i neko povrće koje vole.

“Trebalo bi uzeti u obzir i to da li su u pitanju manja ili veća deca. Manja se kraće zadržavaju u školi, pa je dovoljno da im za užinu spakujete iseckano i očišćeno sezonsko voće ili mešavinu istog”, savjetuje Mirković.

Ona kaže da bi i veća djeca za prvu užinu trebalo da nose voće, ali da je poželjno da imaju još jedan obrok dok su u školi.

Važno je da deca ne jedu grickalice

“Tamna čokolada koja sadrži 70 i više odsto kakao-praha vrlo je važna namirnica u ishrani u tom uzrastu, jer sadrži mnogo magnezijuma koji je potreban deci, tako da je to jedna od namirnica koju slobodno možete da im ponudite za užinu”, istakla je Mirković.

Ističe da je važno truditi se da djeca jedu što zdravije kada su kod kuće i navodi da bi bilo dobro da, ukoliko idu u popodnevnu smjenu, doručak i ručak pojedu prije škole.

“U tom slučaju za užinu bi im samo trebalo poslati voće ili smuti o kome smo prethodno pričali”, objašnjava Mirković.

Ona navodi da je zdrava ishrana izuzetno važna za zdravlje djece i da bi po svaku cijenu trebalo izbjegavati da im užina budu grickalice.

“Mlad organizam može da “ishendluje” ako deca jedu grickalice i fast fud, ali se kasnije to manifestuje tako da imamo sada decu od 15 godina koja imaju visok pritisak i insulinsku rezistenciju. Zbog toga je vrlo važno voditi računa o tome šta jedu”, ističe nutricionist.

Međutim, mnogi roditelji imaju problem s tim što djeca ne mogu ili neće da doručkuju prije škole kada im je nastava prijepodne, što im stvara problem.

“U tom slučaju možete za doručak da im spakujete domaću paštetu na tost hlebu koju ste sami napravili, od recimo sardine ili belog mesa i malo putera”, kazala je Mirković.

Ona ističe da bi djeca od napitaka trebalo samo da konzumiraju čistu vodu, a nikako sokove, niti popularne flaširane vode sa ukusima voća.

Mirković podsjeća da je djeci moguće napraviti i domaći zanimljiv napitak.

“U vodu nacedite malo limuna ili pomorandže ili sameljite maline i procedite ih, pa to sipajte u vodu. Tako će voda dobiti i ukus i boju”, ističe Mirković.

Nutricionista apeluje na roditelje da obavezno obrate pažnju na to šta djeca jedu, jer, podsjeća, od toga zavisi njihovo zdravlje u budućnosti.