Džaferović: Većina stanovništva želi da BiH postane članicom EU

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović bio je jučer jedan od učesnika panela o temi “Budućnost Evrope – proširenje” održanom u okviru Strateškog foruma na Bledu, napomenuvši tom prilikom da većina stanovništva želi da BiH postane članicom EU.

– Jučer je govoreno o aspektu EU u smislu sigurnosti, poštivanja ljudskih prava i ekonomskog prospekta, a to je potrebno i BiH, to žele svi građani – ekonomski razvoj, poštivanja sloboda i prava i sigurnost – naglasio je.

Ističe da su svih šest država zapadnog Balkana dio Evrope, ali nisu u institucijama Evropske unije iako su okružene zemljama koje to jesu.

On smatra da bi se članstvom u EU svih država zapadnog Balkana relativizirala neka pitanja koja se nazivaju “balkanskim inatom”, relativiziraju se ukupni odnosi na zapadnom Balkanom, ali i pitanje granica koje su nepromjenjive. Članstvom u EU se ta pitanja, ocjenjuje on, relativiziraju i čini život lakšim.

Ponovio je da je budućnost svih država zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, a što to prije bude, bit će bolje i za države zapadnog Balkana i za Evropsku uniju.