Pekmez od šljiva po bakinom receptu

Svi se sjećamo domaćeg pekmeza koji su spremale naše bake i mame. Danas, kada osjetimo taj poznati miris domaćeg pekmeza, svima nam isti tren navru uspomene iz vremena kada smo odrastali.

A među najpopularnije domaće proizvode zasigurno se ubraja i pekmez od šljiva. Sada kad je vrijeme za spremanje zimnice donosimo bakin recept koji nam otkriva kako napraviti pravi domaći pekmez od ovog voća, koji će biti rado viđen gost na svakom stolu.

Odlično će ići uz palačinke, kao i razne kolače, ali i uz fini hljeb, a prema ukusu i margarin. Ovom pekmezu nema premca bez obzira na to da li ste ga odabrali za doručak, večeru ili ukusne poslastice.

Recept

Sastojci:

7 kg šljiva

1 kg šećera

cimet i/ili klinčić i/ili 2 vrećice vanilin šećera (po želji)

Priprema:

Šljive dobro operite, povaditi košpice i naveče stavite u šerpu u kojoj ćete kuvati pekmez, a zatim dodajte šećer, otprilike na kilogram šljiva 150 g šećera. Dobro promiješajte i ostavite preko noći da šljive puste svoj sok. Nakon što su šljive odstajale, stavite pekmez da se kuva uz stalno miješanje (ako želite šljive prije kuvanja sameljite na mašinu za meso, da ne bi ljuska bila prevelika). Po ukusu pred kraj kuvanja dodajte cimet i/ili klinčiće i/ili 2 vrećice vanilin šećera, ali imajte na umu da svi ti začini preuzmu fini ukus šljiva. Za ovu količinu šljiva i šećera pekmez treba da kuvate otprilike dva i po sata, uz stalno miješanje, pogotovo pred kraj.

Sterilizacija tegli

Prije nego što ulijete vrući pekmez, tegle i poklopce je potrebno dobro oprati (s više ispiranja čistom vodom) te sterilizovati. Sterilizovati ih možete u rerni na temperaturi između 100 i 150 stepeni desetak minuta (okrenute tegle otvorom prema dolje). Pažljivo ih vadite i koristite rukavicu kako se ne biste opekli jer su tegle vruće te ih odmah okrenite uspravno kako bi izašla sva preostala vlaga. Možete ih okrenuti i ponovno staviti u rernu za brže sušenje na dva minuta.

Pasterizacija

Nakon što ulijete vruć pekmez u sterilizovane tegle, potreban je postupak kojim ćete napraviti vakuum u teglama nakon zatvaranja, a to postižete pasterizacijom. Kod kuvanih zimnica ovaj postupak inače nije potreban jer će vrući vazduh u kombinaciji s vrućom teglom automatski napraviti vakuum i dovoljno će biti da ih napunjene, zatvorene i prevrnute naopako samo umotate u deku ili deblji stolnjak.

Ovako pripremljeni pekmez bez problema možete konzumirati godinu i više dana.