Kada je pravo vrijeme za šišanje

Kako bi kosa bila zdrava potrebna joj je pravilna i redovna njega, a tu pripada i šišanje. Međutim, koliko je često treba šišati ipak zavisi od tipa kose.

Kovrdžava kosa

Kovrdžava kosa je prirodno prilično suva. Zato ako imate ovakvu kosu i želite održavati kovrdže, preporučuje se da kosu šišate jednom u šest do 12 sedmica. U slučaju da je oštećena ili ofarbana, bilo bi dobro ošišati je svaki put kad idete na farbanje.

Ravna ili valovita kosa

Ključ dobro održavane ravne ili valovite kose je njeno često oblikovanje bez previše šišanja. Da biste postigli najbolje rezultate, šišajte kosu jednom u 10 sedmica ili 3 mjeseca.

Gusta kosa

Gusta kosa više ‘oprašta’ – ne treba joj šišanje prečesto. Međutim, ponekad vas može izluditi sa zalutalim pramenovima. Dakle, ako imate ovakvu kosu, možete je šišati svakih 6 mjeseci.

Tanka kosa

Tanja kosa je sklona potencijalnom pucanju. Takođe, može brzo izgubiti svoj stil. Dakle, kako biste zadržali svoj stil i spriječili oštećenja, šišajte je svaka dva mjeseca.

Oštećena kosa

Ako je vaša kosa sklona pucanju vrhova ili ako je često podvrgavate izvorima topline, šišajte je jednom u osam sedmica. To će pomoći da ona bude zdravija, piše Bright Side.

(24sata.hr)