Svečano otvorena rekonstruisana dionica regionalnog puta Sapna – Teočak

U prisustvu delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, predvođene premijerom Begom Gutićem, danas je svečano otvorena rekonstruisana dionica regionalnog puta Sapna – Priboj, na dionici od Sapne prema Godušu. Riječ je o dionici veoma važnoj za građane općina Sapna i Teočak, jer je ovo put koji ih izvodi iz komunikacijske blokade, ali i stvara mogućnost za privlačenje investitora.

Rekonstrukcija ove putne komunikacija koja datira još od prije 500 godina približava Tuzlanski kanton graničnom prijelazu Brčko, a time i Evropskoj uniji. Istovremeno ona olakšava veze Sapne i Teočaka. Vlada Tuzlanskog kantona i Direkcija regionalnih cesta su u ovaj projekat rekonstrukcije dionice dužine 700 metara investirali više od 600.000 KM.

„Ovim smo započeli asfaltiranje ove trase, a cilj nam je do kraja naredne godine asfaltirati i preostali dio trase kako bi se u potpunosti stavila u funkciju ova važna regionalna cesta. Također ovim projektom mi još jednom potvrđujemo naše opredjeljenje da ravnomjerno razvijamo sva područja i krajeve našeg kantona“ rekao je ovom prilikom premijer Gutić, ističući da je uopće opredjeljenje Vlade da svi regionalni putevi na našem kantonu u narednom periodu budu asfaltirani.

„Izgradnju ovog puta započela je otomanska vlast, završila ju je austrougarska, ali evo do sada joj nije bila posvećena neka posebna pažnja, iako ona predstavlja najkraći putni izlazak prema Evropi. Nakon rekonstrukcije ovih 700 metara, mi dalje nastavljamo rekonstrukciju novih 1.500 m na ovoj trasi puta i za taj projekat smo osigurali novih 1 milion KM“, rekao je direktor Direkcije regionalnih cesta Agan Delibajrić.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Senad Alić je izrazio zahvalnost Vladi Tuzlanskog kantona koja je, prema njegovim riječima na ovoj dionici, i uopšte na revitalizaciji regionalnih putnih pravaca uradila više nego svi raniji sazivi kantonalnih vlada zajedno. „Ovaj projekat je ključni projekat za građane Sapne i Teočaka, jer ovaj putni pravac je „žila kucavica“ za privredni razvoj ovog kraja“, zaključio je Alić.

„Ova dionica ima veliki značaj za privrednike i privredu općina Sapna i Teočak, njihovu bržu komunikaciju i razmjenu dobara i usluga, ali i uopšte privredu Tuzlanskog kantona koja će rekonstrukcijom dobit brži i kraći izlaz prema Brčkom“ rekao je prilikom otvorenja ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić.

(Nezavisni.ba)