Iz hodnika Mejdana do vrha evrospkog streljaštva

Prvaci su Bosne i Hercegovine za 2018. godinu, osvajači Kupa  BiH, a njihova dva takmičara predstavljala su Bosnu i Hercegovinu na Evropskom prvenstvu koje je prošle godine održano u Beogradu, gdje su u konkurenciji 27 zemalja Evrope u ekipnoj konkurenciji zauzeli visoko šesto mjesto.

Tim povodom predsjednik Organizacije RVI Tuzla Nihad Bukvić upriličio je i prijem za šampione BiH, a kojom prilikom je istakao da su oni svijetla tačka invalidskog sporta u Tuzli ali  i cijeloj BiH.

“Pomažemo ih u granicama svojih mogućnosti i nećemo odustati od svakog vida pomoći jer oni nas svake godine obraduju brojnim priznanjima i peharima, kako nas u organizaciji tako i naš grad. U narednom periodu pokušat ćemo da im obezbijedimo adekvatan prostor za treninge i opremu koja je prijeko potrebna. Očekujem s razlogom da ovaj vid pomoći i potrebe da im se omoguće bolji uslovi prepoznaju i nadležne institucije, kako grada tako i kantona, jer oni to zaslužuju”- kazao je predsjednik ORVI Grada Tuzla Nihad Bukvić.

Ilustracije radi na Evropsko prvenstvo u Beograd ovi vrhunski sportisti su išli sa pozajmljenim puškama starim preko 20 godina.

Mirsad Hasić trener je u Streljačko-invalidskom klubu Tuzla već godinama, ali kaže duša me boli kada vidim sa kojom opremom i puškama su se pojavili brojni sportisti na Evropskom prvenstvu  u Beogradu a mi smo tamo otišli sa posuđenim puškama starim preko 20 godina.– kazao je Hasić.

“ Mi montiramo i razmontiramo u hodniku u Mjedanu streljanu, sve osobe sa invaliditetom. Mi se ne predajmo. To je najbolji pokazatelj onog što smo pokazali time da su naša dva strijelca išla na Evropsko takmičenje gdje su od 27 zemalja, po prvi put BiH sa mladomm reprezetnacijom, sa 15 dana priprema, ostvarili 6 i 7 mjesto. To je fenomen.“- ispričao je trener Hasić

Između ostalog istaknuto je, kako bi sa boljom opremom i uslovima za trening ovi sportisti vrlo brzo zasjeli na postolje prvaka Evrope a kako kaže Hasić i titula Svjetskih prvaka ne bi bila nemoguća misija.

Streljačko-invalidski klub Tuzla od ove godine ima i licencu za nastupe van granica BiH na svim evropskim i svjetskim takmičenjima.

(fejm.ba)