Intral BH: Uskoro proširenje pogona i zapošljavanje novih 150 radnika

Intral BH u ovom trenutku zapošljava oko 340 proizvodnih radnika, što je za 120 radnika više od vremena kada su ušli u unajmljene prostorije nekadašnje fabrike obuće „Aida“. Nastavio je sa pozitivnim trendom rasta i poslovnih aktivnosti, a samim tim i povećanim brojem radnika. Pronašao je svoje mjesto na tržištu, a kako su rasle poslovne aktivnosti rastao je i broj radnika. Sada su u prilici da ne mogu odgovoriti na sve zahtjeve kupaca i poslovnih partnera što će zahtjevati dodatno širenje postrojenja i nova zapošljavanja. Iz ove kompanije najavljeno je zapošljavanje novih 150 radnika.

Obzirom da je „Intral BH“, jedina firma na ovom području koja je u toku predstečajnog postupka vršila investicijska ulaganja u firmu za koju se vodi predstečajni postupak i time znatno povećala njenu vrijednost, Vlade Tuzlanskog kantona se još prije godinu dana obavezala da će se u okvirima zakonskih mogućnosti založiti za zaštitu ove investicije.

„Svakako da je preduslov za ekspanziju organizacijske strukture i broja novih radnika jeste preduslov da se Zaštita ranije investiranih sredstava, kao što znate Intral je u predhodnom periodu investirao znatna sredstva u stvaranje uslova za rad u prostorijama fabrike obuće „Aida“ u stečaju“, izjavio je Alija Šehović, direktor Intral BH.

Ova tema aktuelizirana je ponovo jučer na sastanku s predstavnicima kantonalne vlasti, koji su podcrtali spremnost da daju podršku ovoj firmi jer je pokazala pozitivan primjer poslovanja i rasta u kratkom vremenu.

„Ono što je najvažnije spomenuti, jeste da Intral ima čvrste i ugovorene poslovne partnere, tako da ste strane nećemo imati ubuduće neki problem u realizaciji ugovorenih stavki“, kazao je Šehović.

Širenje ove firme i njen proboj na tržištu, počeo je pratiti i obrazovni sistem. Tako je u prošloj godini sa ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta, te gradskom upravom i Mješovitom srednjom školom Tuzla realizovan projekat otvaranja novog smjera u ovoj školi.

Upisan je jedan razred smjera „obućar“, a sve učenike stipendira Gradska uprava i svi obavljaju praktičnu nastavu u Intralu.

„Tako da ste strane možemo očekivati da će taj budući kadar koji završi srednje obrazovanje, naći svoje radno mjesto u Intralu BH. mislim da bi to trebao biti obrazac i za ostale proizvodne resurse koji su deficitarni kadar na tržištu BiH“, ističe Šehović.

Dosadašnja ekspanzija Intrala na području našeg kantona rezultirala je činjenicom da ova kompanija trenutno direktno i indirektno upošljava preko 600 ljudi. Osim ljudi koji su uposleni direktno u komapniji Intral BH u Tuzli, otvoreno je nekoliko kooperantskih firmi na području Federacije, a uspjeli su na područje naše zemlje dovesti i jednog od vodećih proizvođača visokovrijednih kožnih sjedala za europsku automobilsku industriju, komapniju „Boxmark“.