Ilija Jurišić tužio državu Srbiju

Pred sudskim vijećem Višeg suda u Beogradu danas je održana prva rasprava u predmetu tužbe Ilije Jurišića protiv Republike Srbije.
Podsjećamo, Tuzlak Ilija Jurišić je uhapšen u Beogradu 2007. godine pod optužbom da je počinio ratni zločin prilikom sukoba pripadnika odbrane grada i vojske koja ga je napuštala, a sve dogodilo 15. maja 1992. godine na Brčanskoj Malti. Do konačne oslobađajuće presude sudski proces je trajao 10 godina od čega je Ilija Jurišić 3,5 godine neosnovano proveo u pritvoru.
Rješenjem Apelacionog suda u Beogradu oslobođen je svake odgovornosti i zbog toga je u saradnji sa svojim advokatom Đorđem Dozetom podnio tužbu protiv Republike Srbije.
Na današnjoj raspravi Ilija Jurišić je izjavio da je hapšenje 11. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” predstavljao pravi šok za njega, kao i za njegovu porodicu jer je hapšenje izvršeno na veoma grub način u prisustvu njegove supruge Stoje, sina, snahe i dvije unuke,a da niko nije znao zbog čega ga hapse.
“U pritvoru sam proveo 3,5 godine i to je najteži period mog života. Ne mogu kazati da me je neko u pritvoru fizički maltretirao, ali uvijek se našao neko ko je bio na ratištu i za koga sam ja bio neprijatelj koji je ubijao Srbe. U pritvor sam ušao dobrog zdravlja, a iz pritvora sam izašao kao težak bolesnik koji svako malo završi na bolničkom liječenju o čemu svjedoči priložena medicinska dokumentacija”, obratio se Jurišić sudskom vijeću.
Na kraju svog obraćanja Ilija Jurišić je posebno naglasio: “Ne postoji novac koji može platiti nepravdu koja je učinjena meni i mojoj porodici. Želio bih da ovu štetu koju potražujem na kraju plati onaj koji me je doveo u ovu situaciju, a znao je da nisam kriv za bilo koje krivično djelo, a to je bivši tužilac Vladimir Vukčević, koji je nakon što sam uhapšen sazvao press konferenciju i novinarima saopštio da je uhapšen monstrum iz Tuzle, a nakon mog puštanja iz pritvora rekao je da zna da sam ja kolateralna šteta u odnosima dvije države”.
Treba podsjetiti da je u ovom sudskom procesu tužbu zastupao Milan Petrović, zamjenik tužioca za ratne zločine Republike Srbije, koji je nakon kompromitirajućeg sudskog procesa bio kandidat za funkciju prvog čovjeka u Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije, ali prilikom izbora u Skupštini Srbije nije dobio nijedan glas, saopćeno je iz Fondacije “Istina, pravda, pomirenje”.