Hoyt Yee: Nacionalistički lideri RS žele da iskoriste slabe državne institucije

Balkan se suočava s ozbiljnim izazovima, unutrašnim i vanjskim prijetnjama koje, ako budu zanemarene mogu imati teške posljedice na zapadni Balkan, Evropu i Sjedinjene Američke Države, izjavio je jučer na saslušanju u Vanjskopolitičkom odboru američkog Senata Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a.
Hoyt Yee je govorio na sesiji Potkomiteta za Evropu posvećenoj „jačanju demokratije te sprečavanju negativnih stranih utjecaja u jugoistočnoj Evropi“, kojom je predsjedavao senator Ron Johnson.
– Unutrašnje slabosti su učinile zapadni Balkan ranjivim na vanjske utjecaje. Slabe institucije, manjak vladavine prava, loše upravljanje neslobodni mediji te korupcija su prisutni u regiji. To ugrožava mlade demokratije i otvara prostor destabilizirajućim akterima, uključujući nasilne ekstremiste, organizirane kriminalne grupe i zemlje koje žele negativan utjecaj, poput Rusije – rekao je Yee.
Pohvalio je sve države regije koje su partneri SAD-a u borbi protiv terorizma, ali je upozorio na slabosti institucija i korupciju, gdje je kao primjer naveo Makedoniju i BiH.
– Nacionalistički lideri u RS-u pokušavaju da iskoriste slabe državne institucije da bi ojačali politiku podjela koja može dovesti do povratka nasilju. Bošnjački i hrvatski lideri često pokazuju provokativno ponašanje koje ne pomaže. Vjerujemo da BiH treba mnogo više političkih i ekonomskih reformi da prevaziđe ovu opasnu ranjivost. Unutrašnji problemi otvaraju vrata vanjskim prijetnjama poput one iz Rusije koja želi skrenuti države s evroatlantskog puta – naveo je, između ostalog, zvaničnik američkog State Departmenta u Senatu.
Kada je u pitanju ruski utjecaj on je istaknuo da Moskva pokušava kroz prikrivene ili poluprikrivene operacije podržavati određene političke stranke, grupe ili putem malih investicija ostvarivati politički utjecaj. Uz to, Moskva koristi i energetsku ovisnost regiona o ruskom gasu te pokušava ojačati i vojnu saradnju. Istaknuo je da se cijeli region suočava s prijetnjom nasilnog ekstremizma te da vlade u regiji nisu u stanju same se izboriti s ovim problemom iz niza razloga.
Hoyt Yee je rekao da su bh. političke institucije duboko nefunkcionalne te da SAD nastavlja raditi s liderima i evropskim partnerima da ohrabre provođenje reformi prije izbora 2018. godine.
– Naši ciljevi na Balkanu su ambiciozni, ali smo predani u naporima da regija bude priključena porodici evropskih demokratija, prosperitetnih nacija i partnera SAD-a u zajedničkim interesima – rekao je Yee.
Osim njega na saslušanju su govorili i predstavnici nevladinih organizacija Damon Wilson iz Atlanskog vijeća, Majda Ruge s John Hopkins univerziteta u Washingtonu te Ivana Cvetković-Bajrović. Wilson je, između ostalog rekao da je „Zapadni Balkan trebao biti riješen problem“.
– Barem je trebao biti riješen tako da ga Amerikanci mogu povući i predati Evropljanima da završe posao. Ali, to nije slučaj – rekao je Wilson. I ostali učesnici u saslušanju su u svojim istupima podržali jači utjecaj SAD-a u regiji te pozvali Washington da učini dodatne napore za stabilizaciju cijelog regiona, uključujući i BiH.