Hrvatski meteorolozi: Toplotni talas tek kreće

Toplotni talas, prema najavi hrvatskih meteorologa, tek kreće, a vrhunac se očekuje početkom naredne sedmice.

Vrućine će početi za vikend, kada su na snazi žuta i narandžasta upozorenja Meteoalarma za područje cijele Hrvatske.

U nedjelju je u unutrašnjosti moguć umjeren razvoj oblaka, prvo u planinama, a postoji vjerovatnoća i za poneki poslijepodnevni pljusak.

Vrući i veoma vrući dani, te tople i veoma tople noći obilježiće nastavak ove sedmice i na Jadranu. Zbog veoma visoke temperature danas je kompletno primorje u Hrvatskoj pod crvenim meteoalarmom, prenose hrvatske mediji.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske najavio je za danas sunčano i vruće, ali i da uz dnevni razvoj oblaka postoji mala vjerovatnoća za poneki popodnevni pljusak u višim predjelima.

Najviša dnevna temperatura između 31 i 36 stepeni Celzijusovih.

Visoka temperatura vazduha razlog je da i Civilna zaštita u Hrvatskoj izda preporuke za zaštitu, uz upozorenje da vrućine mogu da podstaknu iscrpljenost i da toplotni talas može pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti.

Kako su istakli, štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnom zdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane virusom korona.

Cijeli Mediteran i Balkansko poluostrvo zahvatio je toplotni talas usljed vrućeg vazduha koji dolazi sa područja sjeverne Afrike.

U Italiji je juče izmjerena najviša temperatura otkad postoje mjerenja. Na jugoistoku Sicilije izmjereno je 48,8 stepeni Celzijusovih. Rekordna temperatura zabilježena je u 14 sati u Floridiji, mjestu u pokrajini Sirakuzi. Izmjerio ju je SIAS – agrometeorološki informativni servis Sicilije.

Dosadašnji rekord držala je Atina, u kojoj je 1977. godine izmjereno 48 stepeni.

Naročito na Siciliji, ali i u centralnoj i južnoj Italiji, a djelimično i na sjeveru, na veoma visoku temperaturu utiče struja koja stiže iz Sahare.

Deset italijanskih gradova danas će biti u crvenom zbog vrućina, a sutra čak 15. Do 15. avgusta maksimalna temperatura u Toskani, Laziju i Emiliji mogle bi dostići 39-40 stepeni u unutrašnjosti, 38 u Rimu, 37 u Venetu i Lombardiji, 35 u Pijemontu i 32 u Liguriji.

Zastrašujući toplotni talas širi se sa sjevera Afrike prema jugu Europe, objavio je na Tviteru i škotski meteorolog Skot Dankan.

U zemljama Sredozemlja su tokom protekle sedmice izbili razorni šumski požari, poharavši šume i rastinje u Grčkoj, Turskoj i Alžiru.