Rudnik Kreka poslao na čekanje 111 radnika

Povodom aktuelnih dešavanja u Rudniku uglja “Kreka” Tuzla, iz Uprave Rudnika obratili su se javnosti saopćenjem u kojem su naveli razloge zbog kojih su 111 radnika poslali na čekanje ili na prekid rada kako je navedeno u saopćenju.

“Uzimajući u obzir da je ovo društvo u prvoj polovini 2021. godine poslovalo negativno u iznosu od cca 13 miliona te da se trenutno suočava s privremenim zastojem u proizvodnji, koji posljedično uzrokuje i pad prihoda, a zbog čega se društvo trenutno nalazi u veoma teškoj ekonomskoj situaciji, v. d. direktora društva i prokurista društva su 12. augusta 2021. godine donijeli Odluku o utvrđivanju liste radnika koji se upućuju na prekid rada”, istakli su.

Predmetnom odlukom prekid rada je predviđen za 111 radnika koji trenutno nisu potrebni za neometan proces rada i poslovanja.

“Napominjemo da nijedan radnik koji se upućuje na prekid rada nije iz proizvodnog procesa ovog društva”, saopćili su oni.

Podsjećamo, ranije je Općinski sud u Tuzli zabranio održavanje štrajka koji je najavljen za 16. avgusta ove godine. Ovim rješenjem rudari nemaju pravo žalbe.