Hotić: Uvođenje modernih procedura u liječenju

Univerzitetski klinički centar Tuzla bilježi uspjehe na polju razvoja i unaprjeđenja zdravstvenih usluga, ali i finansijskog poslovanja, a primarni ciljevi te ustanove i dalje će biti uvođenje novih procedura, opreme, boljih uslova za pacijente i zanavljanje kadra.

Stari, novi direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Nešad Hotić najavio je i prve korake za akreditiranje te ustanove koja bi za nepune dvije godine trebala biti prva akreditirana zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini.

Direktor Hotić ističe da Centar ima osnovnu zadaću koja se ogleda u pružanju kvalitetne zdravstvene usluge te da mnogo segmenata treba urediti da bi sistem funkcionirao.

Smatra da UKC Tuzla ne bi mogao postizati dobre rezultate da nije uspostavljena dobra saradnja menadžmenta s Vladom Tuzlanskog kantona, resornim ministarstvom i Zavodom zdravstvenog osiguranja tog kantona.

”Vlada TK je osnivač UKC-a Tuzla i zajednički smo napravili iskorak koji je prepoznatljiv i koji je poboljšao zdravstvenu uslugu svim korisnicima. Pred nama je još mnogo posla koji trebamo uraditi i nadam se da ćemo to i ostvariti u narednom periodu”, kazao je Hotić.

Kako je naglasio, teško je opstati na tržištu zdravstvenih usluga zbog čega su u posljednje vrijeme uloženi napori za nabavku opreme, utopljavanje, rekonstrukciju nekoliko klinika, kuhinje, vešeraja, uspostavljanje vanjske rasvjete i uređenje ulaza u Klinički centar.

Svjesni činjenice da praćenje svjetskih standarda svaku zdravstvenu ustanovu čini konkurentnijom, u planu je uvođenje i modernih procedura u liječenju.

”Strateški cilj je bio da uvedemo rješavanje endovaskularnih problema u aneurizmi moždanog stabla te smo prije tri godine uveli embolizacije i sada ih godišnje radimo više od stotinu što je veliki iskorak i jedini smo koji to radimo u državi”, pojasnio je Hotić.

Uvedene su i nove procedure kardiohirugije gdje su u posljednja dva mjeseca urađeni zahvati koji se nisu ranije radili ne samo u Tuzli, gdje postoje dva centra, nego ni u BiH, a uvedene su i nove procedure na Klinici za ginekologiju i akušerstvo te na Klinici za dječje bolesti, ali i na Klinici za infektivne bolesti.

Nepobitna je činjenica da su uposlenici UKC-a Tuzla dali nemjerljiv doprinos razvoju te zdravstvene ustanove, te da u narednom periodu treba raditi na zanavljanju kadra.

Hotić podsjeća da će za četiri godine veliki broj ljekara otići u penziju i da za to vrijeme svoje znanje trebaju prenijeti na mlađe kolege.

Iz godine u godinu povećava se broj zdravstvenih usluga na UKC-u, a da bi zadovoljili potrebe pacijenata u narednom periodu će se ubrzano krenuti u realizaciju zacrtanih ciljeva.

(Fena)