Počinje „Turistička patrola“ u TK -Turizam je važan segment razvoja

Tuzlanski kanton u prosjeku posjeti više turista nego što ih posjeti BiH, te tako turisti u TK u prosjeku ostaju 2,59 dana a u BiH 2,1 dan. Po broju noćenja najposjećenije su općina Gradačac i grad Tuzla, a zatim slijede Lukavac i Srebrenik. U 2016. godini povećan je i broj posjeta stranih turista za 19,32% kao i domaćih turista za 7,93%.  Kao rezultat toga TK bogatiji je za 24 miliona KM ostvarenih kroz registrovane turističke ponude. Smatra se da je taj broj i duplo veći ako se uzmu u obzir i boravci kod neprijavljenih ponuđača smještajnih kapaciteta.

Tuzlanski kanton je u protekloj godini posjetilo 45.000 registrovanih turista, a prema podacima Minstarstva najviše interesovanja pokazuju za kulturno-historijsko naslijeđe i kupališta poput jezera, termalnih voda i bazena.

Obzirom na prirodne atraktivnosti, za ovaj kanton se slobodno može reći da ima realnu osnovu za intenzivniji razvoj turističke djelatnosti.

Broj turista sigurno bi bio i veći kada bi se više radilo na promocijI turističkih potencijala.  Tome su  posvećeni  i odgovorni u Ministarstvu turizma Tuzlanskog kantona. S tom su u tu svrhu pokrenuli projekat Turistička patrola koji ima za cilj sagledati realno stanje kada su u pitanju turistička ponuda i kapaciteti u Tuzlanskom kantonu, te u skladu s tim poboljšati.

Svrha turističke patrole jeste otkrivanje turističkih potencijala na svim općinama i gradu Tuzla u saradnji sa relevantnim osobama u lokalnoj zajednici šta će to oni da kandidiraju i s čime će da izađu. Radni tim turističke patrole  čine ljudi  iz Ministarstva, Turističke zajednice, Ministarstva prostornog uređenja, medija, predstavnici lokalne samouprave,  Zavoda za očuvanje kulturno-historijskog nasljeđa, kao i drugih institucija u udruženja komplementarnih sa turističkom djelatnošću (Udruženje eko-zeleni), ističe ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK, Mirsad Gluhić.

Ovaj projekat u lokalnim zajednicama, dočekan je uz veliku dozu podrške. Svaka lokalna zajednica shvatila je značaj turizma, kao posebne privredne grane, koja otvara put za razvoj sredine, ali i kompletnog kantona.

Sve lokalne zajednice su ozbiljno shvatile turizam kao privrednu granu. S obzirom da je projekat dočekan spremnošću za učešćem, vjerujemo da će rezultati u 2017. godini biti mnogo bolji i pozitivniji po razvoj turizma, broja posjeta , kako stranih tako i domaćih turista. Uvijek sam govorio da lokalne zajednice najbolje znaju koji su to njihovi turistički potencijali, ističe ministar Gluhić.

Prema riječima ministra Gluhića, viši efekat, postići će samim tim što će svaka lokalna zajednica imati svoj turistički potencijal koji će kandidirati. Komisija će krajem septembra odabrati najbolje.

-Kao što sam kazao, mi obilujemo potencijalima. Turizam polahko dobija svoje obrise. Vlada TK je prepoznala značaj turizma. Otvorili  smo nove priče. Turizam mora biti nešto po čemu će ovaj kanton biti prepoznatlji, istakao je na kraju razgovora  ministar Gluhić.

Glas TK/Mubina Biščić