Gradonačelnik Helić: Vi ste ljudi koji stvarate bogatstvo, mi smo tu da vam budemo partneri

Prilikom posjete firmama i zajedničkog sastanka sa privrednicima, gradonačelnik je naglasio potrebu zajedničkog nastupa Grada i privrednika prema višim nivoima vlasti te zajedničkog osiguravanja razvoja privrede u Gračanici.
„Opremanje vatrogasne jedinice, održavanje poslovnih susreta u godini u kojoj nemamo sajam, proširenje poslovnih zona, samo su neke od tema o kojima razgovaramo. Privrednike sam upoznao o tekućim procedurama, kupovini sajmišta, ulažemo 15 miliona u infrastrukturu, 4 miliona za vodosnabdijevanje ove godine, radimo 6 bušotina, u planu je asfaltiranje preko 70 puteva i 25 ulica u gradu od čega nam je ključna rekonstrukcija glavne gradske šetnice. Završavamo dvoranu, proširujemo kapacitete dječijeg obdaništa, rješavamo probleme autobuskog stajališta, otvaramo Centar za podršku poduzetnicima“, sumirao je nakon sastanka, gradonačelnik Helić.
Firma “Landgold” d.o.o. je osnovana 2007. godine s primarnom djelatnošću proizvodnje konzumnih jaja. Sjedište se nalazi u mjestu Stjepan Polje, nedaleko od grada Gračanica, uz magistralni put Doboj-Tuzla. Od 2012. godine, generalni je zastupnik firme Biodom doo Slovenija, s naglaskom na prodaju kotlova na pelet. Zahvaljujući kvalitetnom pristupu tržištu, potražnja za njihovim kotlovima je rasla, što je omogućilo pokretanje vlastite proizvodnje. U 2020. godini, “Landgold” d.o.o. je proširio svoje poslovanje i na tržište Europske unije, uspostavljajući partnerstva s austrijskim kompanijama. Tom prilikom predstavili su potpuno novi proizvod – mobilne farme za proizvodnju bio jaja. U toku iste godine, rodila se ideja o izgradnji novog proizvodnog objekta koji će biti opremljen modernom opremom za potrebe metalne industrije.
HST CNC Technik d.o.o. stručnjak je za mehaničku obradu metala iz Bosne i Hercegovine. Njihov asortiman usluga obuhvaća radove bušenja i glodanja na komponentama, od izrade malih serija do proizvodnje srednjih serija. Zahvaljujući njihovim centrima za obradu optimalno su opremljeni za preradu lakih metala. Njihovim klijentima dostavljaju kvalitativne visokovrijedne proizvode izrađene po mjeri, prema certifikovanom njemačkom standardu. Najveći prioritet od osnivanja društva HST 1998. godine je ulaganje u stručno osoblje i visokoproduktivne kvalitetne mašine.
Grad Gračanica