Premijer Nikšić: Presudom Ustavnog suda FBiH potvrđena argumentacija Vlade Federacije BiH o UKC Tuzla

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić pozdravio je odluku Ustavnog suda Federacije BiH koja se odnosi na privremeno imenovanje Upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Ova odluku je donesena po apelaciji federalnog premijera Nermina Nikšića.

– Presudom Ustavnog suda FBiH potvrđena je argumentacija Vlade Federacije BiH u vezi sa osnivačkim pravima nad Kliničkim centrom Univerziteta u Tuzli.

Pozdravljam presudu koja je izuzetno važna kako bi se osiguralo zakonito i ustavno poslovanje ovog kliničkog centra. Presudom se staje ukraj protivustavnom djelovanju vladajuće koalicije u TK.

Današnja presuda najbolji je dokaz licemjerja kvazipatriota. Dok javno vrište zbog zakonite procedure imenovanja sudija i jačanja institucija, braneći se navodno zaštitom ustavnog poretka, istovremeno svjesno krše Ustav da bi zaštitili uske stranačke i finansijske interese.

Zbog samovolje i nezakonitog djelovanja kantonalnih vlasti u TK sve su najviše trpili pacijenti, ali to kantonalnim vlastima u borbi za poziciju više ili koji finansijski interes više njihovih tajkuna očito nije bilo važno. Na vagi između života građana i ustavnog poretka s jedne strane i tajkunskih interesa s druge, u vladi TK su prednost dali ovim drugim. Toliko i o brizi za Ustav i o brizi za građane – naglasio je premijer Nikšić.

Presudom Ustavnog suda Federacije BiH je naređeno da se u roku od šest mjeseci osnivači te zdravstvene ustanove moraju upisati u sudski registar. Ustavni sud FBiH upozorava da bi u slučaju neizvršenja presude, odgovornost za nemogućnost daljeg funkcionisanja ovog nivoa zdravstvene zaštite u TK proizvela nesagledive štetne posljedice po građane, i njihova prava na zdravstvenu zaštitu, ali i obrazovanje studenata u okviru ustanove. U tom slučaju, kako je zaključeno u presudi, u cijelosti je odgovornost na organima i institucijama vlasti FBiH i TK, čija je ovo ustavna i zakonska obaveza.

U obrazloženju presude, između ostalog, navedeno je da je premijer FBiH tom sudu podnio zahtjev za rješavanje spora između Vlade FBiH i Vlade TK u vezi sa donošenjem rješenja o privremenom imenovanju Upravnog odbora JZU UKC Tuzla.