Gračanica na 20. mjestu najrazvijenijih općina u BiH!

Prema rangu razvijenosti općina i gradova u Federaciji BiH za 2016. godinu, a koje je nedavno objavio Federalni zavod za programiranje razvoja, najrazvijenija općina je Centar Sarajevo, a odmah iza nje dolazi općina Čitluk i mala općina Ravno.

Iako je po cijeni života najskuplja općina, odnosno grad, Široki Brijeg po razvijenosti u FBiH rangiran je na petom mjestu, a ispred njega je Novo Sarajevo.

Posušje je na sedmom, Žepče na osmom, a Grude na devetom mjestu po razvijenosti u Federaciji BiH, dok je Neum 10., a Mostar na 12. mjestu.

Cilj dokumenta “Socioekonomski pokazatelji po općinama u Federaciji BiH 2016.”, kako tvrde iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja, je da se sagledaju osnovni društveno-ekonomski pokazatelji razvoja FBiH po općinama te da se rangiraju lokalne zajednice prema razini razvijenosti.

U dokumentu su obrađeni: gustoća naseljenosti, nacionalna struktura stanovništva po popisu iz 1991. godine, stanovništvo u Federaciji BiH, radno aktivno stanovništvo, prirodni priraštaj, stepen zaposlenosti, stepen nezaposlenost prema stepenu stručnog obrazovanja, nezaposlene žene prema stepenu stručnog obrazovanja, plate, broj penzionera i iznos prosječne penzije, vanjskotrgovinska razmjena, prihodi, poljoprivredna površina, oranice i vrtovi, šumsko zemljište, prometna infrastruktura, osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, zdravstvo i struktura poslovnih subjekata.

Na temelju indeksa razvijenosti, izvršeno je rangiranje razvijenosti lokalnih zajednica pri čemu su korištene dvije granične vrijednosti.

Izrazito su nerazvijene općine koje imaju indekse razvijenosti ispod 50% prosjeka Federacije BiH i nedovoljno su razvijene općine koje imaju indeks razvijenosti između 50 i 75 posto prosjeka Federacije BiH.

U izrazito nerazvijene općine u FBiH: svrstane su Sapna (49,2), Donji Vakuf (48,2), Drvar (47,6), Glamoč (40,7), Vareš (40,1) Ključ (37,0), Domaljevac – Šamac (35,0), Pale (31,8), Foča (14,8), Bosansko Grahovo (5,4) Dobretići (-15,0).

Po razvijenosti kantona nakon Sarajevskog, najrazvijeniji su Zapadanohercegovački i Hercegovačko-neretvanski.

Livanjski kanton je po razvijenosti na posljednjem mjestu u Federaciji BiH, navodi se u podacima Zavoda.

Dvadeset najrazvijenijih općina:

1. Centar
2. Čitluk
3. Ravno
4. N. Sarajevo
5. Široki Brijeg
6. Ilidža
7. Posušje
8. Žepče
9. Grude
10. Neum
11. Vogošća
12. Mostar
13. Tešanj
14. Stari Grad
15. Tuzla
16. Novi Grad
17. Vitez
18. Hadžići
19. Ljubuški
20. Gračanica