Goletić: U FBiH cirkuliše deset različitih genetskih linija koronavirusa

Šef Laboratorije za molekularno genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Teufik Goletić na današnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva upozorio je da u Federaciji BiH trenutno cirkuliše deset različitih genetskih linija koronavirusa, od čega se posebno ističu britanski i češki soj.

– Sekvencioniranjem je zabilježena cirkulacija deset različitih genetskih linija koronavirusa. Posljednjih dana mogli ste pročitati da je situacija s koronavirusom u Češkoj Republici posebno komplikovana, njihov zdravstveni sistem ne može prihvatiti odgovarajući broj ljudi, pa je dio njihovih pacijenata smješten u Njemačku. Mi tražimo način kako da nastavimo sekvencioniranje da ono postane dio sistema monitoringa cirkulacije koronavirusa u FBiH i BiH, UNDP nam je pozitivno odgovorio u kontekstvu nabavke hemikalija i potrošnog materijala – kazao je Goletić.

Zaključno sa 25. februarom, u Federaciji BiH od početka pandemije ukupno je potvrđeno 84.365 slučajeva zaraze koronavirusom, a zabilječeno je 2.655 smrtnih slučajeva.

Kako je kazao šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa, porast dnevnog broja novih slučajeva se nastavlja, kao i trend ponovnog porasta oboljevanja. Federalnom zavodu za javno zdravstvo u posljednjih sedam dana prijavljeno je 2.472 slučaja oboljevanja od virusa “Covid-19”, što čini incidencu od 113 slučajeva na 100.000 stanovnika.

– Značajno veća incidenca zabilježena u Kantonu Sarajevo gdje iznosi 398 slučajeva na 100.000 stanovnika, a stope preko 50 slučajeva na 1000.000 stanovnika zabilježene su još u Hercegovačko – neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Tuzlanskom Kantonu. Evidentno je da ponovo imamo prijenos virusa u populaciji, a uslijedit će i porast hospitalizacija – navodi Musa.

Dodaje da je cilj Kriznog štaba smanjiti cirukulaciju virusa koristeći dostupne mjere za suzbijanje.

– Stanovništvo mora ostati privrženo prevenciji i kontroli infekcije dosljednom primjenom održavanja distance, higijenom, nošenjem maski, izbjegavanjem okupljanja i provjetrivanjem prostorija. Sve te mjere ostaju na snazi – zaključio je Musa.