Nije prihvaćena inicijativa za osiguranje dva miliona KM za nabavku vakcina

U Tuzlanskom kantonu situacija je po pitanju korona virusa povoljna, kazao je za skupštinskom govornicom kantonalni ministar, prezentujući Informaciju o pandemiji u ovom dijelu BiH. Za sada zdravstvene ustanove imaju kapacitete i opremu za zbrinjavanje pacijenata. Ono što nedostaje su vakcine, zbog čega se razmišlja o zajedničkoj aplikaciji Tuzlanskog i ostalih kantona u Federaciji BiH prema proizvođačima ili veledrogerijama.

”Ta opcija postoji, ali i za njeno ispunjavanje potrebni su određeni preduslovi. Tako da se intenzivno radi, u saradnji i sa drugim kantonima, a i sa federalnim institucijama da se eventualno omogući nabavka vakcine na ovom principu”, kaže Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Poslanik u Skupštini TK (SDP) Dževad Hadžić kaže da, što se tiče Vlade i parlamentarne većine, spremni su u svakom trenutku da učine ono što je do njih.

”Ako me pitate za inicijativu koja je bila od dva miliona, mislim da problem nabavke vakcina, nije problem para. Mi smo to konstatovali, da bismo imunizirali onaj broj ljudi kako bi stekli kolektivni imunitet potrebno je 10 miliona, a ne dva”, rekao je Hadžić.

Inicijativa da Tuzlanski kanton za nabavku vakcine izdvoji dva miliona KM potekla je od poslanika Mahira Mešalića. Nije dobila podršku većine.

”Bili ste svjedoci da su poslanici većine iz SDP-a, PDA, Naše stranke i SBB-a odbili Inicijativu za dva miliona KM za svrhu nabavke vakcina. Znam da je nabavka vakcina prioritetno na državnom nivou, međutim svjedoci smo da po kantonima neke vlade donose odluke o nabavkama vakcina jer zbog blokade nisu u mogućnosti nabaviti vakcine”, navodi Mešalić.

Poslanik u Skupštini TK (SBiH) Mirnes Gušić smatra da je Inicijativa trebala biti usvojena i da je to na izvjestan način stvaranje finansijske pretpostavke za učešće u projektu nabavke ovih vakcina.

Iako je trenutno stabilno stanje, u opoziciji smatraju kako je potrebno u svakom momentu biti oprezan, pripremiti se i za moguće pogoršanje epidemiološke slike.

”Svakako ovo nas ne smije zavarati jer stotinjak kilometara odavdje, u KS je teška situacija, kada su bolnički kapaciteti izuzetno opterećeni, teškim kliničkim oblicima”, naglasio je Šekib Umihanić, poslanik u Skupštini TK (SDA).

U prethodnoj godini, Tuzlanski kanton je putem Zavoda zdravstvenog osiguranja za dijagnostiku i tretman pacijenata sa kovid oboljenjem izdvojio milion i 800 hiljada KM.

”Tako je isto u ovoj godini, finansijskim planom Zavoda zdravstvenog osiguranja su planirana sredstva za sve zdravstvene ustanove, za njihove redovne aktivnosti, uključujući i tretman kovid oboljenja”, kaže ministar zdravstva TK.

Posljednjih dana, u Tuzlanskom kantonu od ukupnog broja testiranih, 10 do 15 posto je pozitivnih na korona virus, što je zadovoljavajuće za sada. Građani se nadaju i vjeruju u skoriji dolazak vakcine u naš kanton i državu.