Gluhić: Po broju posjetilaca i noćenja evidentan rast turizma u TK

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić potvrdio je da je u tom kantonu u prvoj polovini godine prijavljeno oko 24.300 posjetilaca i da je ostvareno nešto manje od 58.000 noćenja.

Te brojke su, kako smatra, izvrstan pokazatelj rasta turizma na području Tuzlanskog kantona. U odnosu na prošlu godinu, ove godine Tuzlanski kanton posjetilo 8,36 odsto više turista dok je broj noćenja veći za 3,67 odsto.

– Marketinški smo radili na tome da pokažemo potencijale Tuzlanskog kantona i da su to potencijali koji su interesantni turistima koji dolaze iz regije, Evrope i ostatka svijeta – rekao je Gluhić.

Naglasio je da je neophodno raditi na dovođenju smještajnih kapaciteta u zakonske okvire navodeći da je prosječna iskorištenost smještajnih kapaciteta u ugostiteljskim objektima je 16,4 odsto.

– Dakle, pojavljuje nam se problem manjka smještajnih kapaciteta. Zato će ovo ministarstvo u saradnji sa Turističkom zajednicom i pravnom strukom vidjeti da li je moguće to riješiti na kantonu ili moramo čekati federalni zakon u vezi ugostiteljstva i turizma. Pisao sam dopise, nisam nikad dobio adekvatne odgovore kako bi mogli da krenemo u realizaciju smještajnih kapaciteta. Vidjet ćemo pravno da li to na nivou kantona možemo riješiti – konstatovao je Gluhić.

Tuzlanski kanton iz drugih dijelova zemlje je posjetilo oko sedam odsto turista više u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno, broj stranih turista je veći za devet posto koji su također ostvarili i veći broj noćenja u odnosu na prošlu godinu.

Budući da su mapirani potencijali svih lokalnih zajednica na Kantonu nastavit će se s aktivnom promocijom turističke ponude na području ovog kantona, gdje se većina turista zadrži oko dva dana.

– Vlada i resorno ministarstvo u suradnji sa Turističkom zajednicom intenzivno rade na stvaranju klime u Tuzlanskom kantonu za privlačenje turista koji bi posjetili Kanton. Brojke pokazuju da nama iz mjeseca u mjesec raste broj stranih i domaćih turista – dodao je Gluhić.

(nezavisni.ba)