Faruk Hadžibegić objavio spisak za Island i Slovačku

U prostorijama NS/FS BiH u Sarajevu danas je održana press konferencija na kojoj je selektor „A“ reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić saopštio imena igrača za utakmice kvalifikacija za EURO 2024. sa Islandom i Slovačkom.

U obraćanju novinarima selektor Hadžibegić je između ostalog rekao:

„To bi bio prvi spisak koji sam sastavio. Prvobitno smo planirali pozvati 23 igrača, ali nakon povreda, sa saradnicima iz stručnog štaba sam odlučio da pozovemo 25. Od novih imena tu je Mešanović jer sam razmišljao o bočnim pozicijama uz Duljevića i Stevanovića, pa smo pozvali njega. On igra standardno u svom klubu. Od mlađih igrača tu je Tahirović koji će biti prvi put sa nama. Razmišljali smo o još nekim igračima koji sada nisu tu, ali bi mogli dobiti poziv u budućnosti.“

Faruk Hadžibegić je govorio i o sistemu u kojem će reprezentacija igrati:

„Imam ideju i oko toga. Naši igrači graju u svim mogućim sistemima. I 4-4-2 i 4-1-4-1, te sa tri igrača u zadnjoj liniji. Vidjećemo još gdje se oni najbolje osjećaju i kad počnu pripreme znaćemo u kojem sistemu se najbolje snalaze.“

Okupljanje reprezentacije je zakazano za 19. mart u Trening centru NS/FS BiH u Zenici.

Spisak pozvanih igrača:

Golmani: Ibrahim Šehić (Konyaspor), Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca)

Odbrana: Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Dennis Hadžikadunić (Mallorca), Adnan Kovačević (Ferencvaroš), Siniša Saničanin (Partizan), Hrvoje Miličević (AEK Larnaca), Sead Kolašinac (Marseille), Amar Dedić (Salzburg), Jusuf Gazibegović (Sturm).

Vezni red: Amir Hadžiahmetović (Bešiktaš), Sanjin Prcić (Strasbourg), Rade Krunić (Milan), Gojko Cimirot (Standard), Benjamin Tahirović (Roma), Haris Duljević (Hansa), Miroslav Stevanović (Servette).

Napad: Edin Džeko (Inter), Ermedin Demirović (Freiburg), Smail Prevljak (Eupen), Kenan Kodro (MOL Fehervar), Nemanja Bilbija (Zrinjski), Jasmin Mešanović (Kisvarda).

U grupi sa Zmajevima igraju još Portugal, Luksemburg i Lihtenštajn.

Podsjetimo da Hadžibegić u ovim utakmicama ne može računati na povrijeđene Miralema Pjanića i Muhmeda Bešića.