Fadila Peštelić penzionerske dane ispunjava ručnim radovima

Piše: Dejla Bajrić

Ručni radovi su savršen način za ispoljavanje kreativnosti ali i za opuštanje. Također, ovaj hobi pomaže u razvoju koordinacije i psihomotoričkih sposobnosti te smanjuju stres. Iako izrada ručnih radova može biti samo povremeni hobi, za neke ljude ove aktivnosti često postaju i svakodnevnica. Upravo takav primjer je Fadila Peštelić iz Banovića koja svoje slobodne penzionerske dane provodi uz izradu raznih rukotvorina..

U Fadilinoj maloj kreativnoj radionici nastaju prelijepi unikatni ručni radovi. Svoj radni vijek, kako kaže, provela je na radnom mjestu matičara a dane od dolaska u penziju ispunjava na razne načine.

“Od malih nogu sam voljela slikati a uz svoju majku sam naučila kako da šijem, vezem, heklam i pletem”, kaže Fadila. “Na nagovor svog muža koji mi je bio velika podrška, počela sam slikati na staklu”, – dodaje ona.

Nakon slikanja na staklu odlučila se na slikanje i na platnu. Osim slikanja, ona izrađuje cvijetne dekoracije od hladnog porcelana a najviše vremena posvećuje heklanju unikatnih torbica. Fadila osim izrade ručnih radova svoje vrijeme provodi održavajući vrt u kojeg ulaže mnogo ljubavi.

Heklani predmeti su izuzetno efektan modni detalj i upravo iz tog razloga u posljednje vrijeme postaju sve zastupljeniji. Heklanjem se mogu izrađivati odijevni predmeti, modni detalji ali i predmeti za uređenje enterijera.

Fadila je odlučila svoje znanje o ručnom radu iskoristiti upravo na heklanje torbica, šešira i odijevnih predmeta. Kako kaže, odjeću radi samo za sebe i bliske osobe jer se utrošeni trud i vrijeme na ove proizvode ne mogu naplatiti u njihovoj stvarnoj vrijednosti.

Torbe koje ova vrijedna penzionerka izrađuje su u raznim oblicima i veličinama, ali svaki njen rad je unikatan. Dakle, nikada ne radi dvije identične torbe.

Za izradu jedne torbe potrebno je od 5 do 7 dana intenzivnog rada. Torbe se rade od sintetičkog prediva i jako su postavljene i ukalupljene. Cijena se određuje tako što se utrošeni materijal na torbu pomnoži sa 3, pa će se torba na koju je potrošeno 15KM materijala naplatiti 45KM.

Torbe se izrađuju po željama kupaca a moguće je uraditi i šešire po narudžbi.

Fadiline proizvode moguće je poručiti putem Facebook stranice pod imenom “Ručni radovi Fadila”.