Kako ispravno zamrzavati jaja

Najvažnije je znati da jaja koja ste razbili radi pripreme hrane, ali ih niste potrošili, izvan ljuske ne biste smjeli čuvati duže od dva do četiri dana te da se žumanjci i bjelanjci ne ponašaju isto.

Nema dileme oko toga koliko su jaja vrijedna i korisna namirnica u prehrani, ali je jako važno da ih konzumirate zdrava, odnosno u roku do kojega ih treba potrošiti.

“Rastao sam na farmi na kojoj je bilo jako puno jaja, pa smo morali učiniti sve što možemo da što duže ostanu svježa”, kaže Džesi Laflame, izvršni direktor Pit i Džeris Organik Egs i uzgajivač jaja treće generacije porodice koja vodi farmu.

Laflame ima savjet za to da jaja koja ste kupili što duže ostanu dobra: zamrznite ih!

Kako zamrznuti žumanjke?

Dobra su svježa dva do četiri dana nakon razbijanja.

Prvo, nikada ne biste trebali koristiti žumanjke ili bjelanjke koji su stajali duže od dva do četiri dana nakon što ste ih izvadili iz ljuske. Da bi održali optimalnu svježinu, uvijek ih čuvajte u hermetičkim posudama, tako da žumanjke pokrijete hladnom vodom, koja će spriječiti isušivanje. Naravno, prije kuhanja ili pečenja obavezno ocijedite tu vodu.

Zamrznuti se mogu na četiri mjeseca

Prema Laflameu, odgovarajućom tehnikom moguće je zamrznuti žumanjke i čuvati ih i do četiri mjeseca. Prirodno, tekstura žumanjaka postaje intenzivnija postupkom smrzavanja, pa ih je nakon odmrzavanja teže kuhati, upozorava. Takvu promjenu teksture možete izbjeći tako da izmutite žumanjke i dodate osminu kašičice soli ili 1,5 kašičicu šećera na svaka četiri žumanjka.

Ali, važno je naglasiti da onda morate voditi računa i na šta ih trošite, jer ako slane žumanjke ubacite u smjesu za tortu, ona jednostavno neće biti ista. Važno je i da na posudi sa žumanjcima napišete kada ste ih zamrznuli, kako biste znali do kad ih morate potrošiti, prenosi 24sata.

Odmrznite u posudi pod hladnom vodom

Prije kuhanja žumanjke odmrznite jednostavnim puštanjem posude pod hladnu vodu. Jedna kašika otopljenog žumanjka zamjena je za jedan svježi žumanjak.

Temperatura može uticati na sadržaj hranjivih  sastojaka koje jaja nude (vitamini B i C, kolin, omega-3 masne kiseline i antioksidanti).

Bjelanjke je lakše zamrznuti

Bjelanjci se zapravo zamrzavaju lakše od žumanjaka i mogu trajati duže – do 12 mjeseci. Za jednostavnu upotrebu, pokušajte sačuvati desetak bjelanjaka u veće posude za kockice leda, pa će vam biti lako dostupni. Izbacite onoliko kockica koliko vam treba i odmrznite na sobnoj temperaturi, pa koristite uobičajeno.

Cijela jaja – ne zamrzavajte ih u ljuski

Postoji više dobrih načina za zamrzavanje cijelih jaja, ali to nipošto ne znači da mogu ostati  u ljuski, upozorava  Laflame. Jer, ljuska jaja puca pod vrlo niskim temperaturama. Dakle, kad razbijete jaje, možete zamrznuti cijelo, tako da dodate malo vode na vrh, ili podijeliti žumanjke i bjelanjke i zamrzavajte ih odvojeno, donosi portal Real Simple.