Evropska unija i Vijeće Evrope podržavaju i promovišu različitosti i ravnopravnosti nacionalnih manjina u BiH

Piše: Duška Rebić

Udruženje građana italijanskog porijekla Rino Zandonai iz Tuzle u partnerstvu sa udruženjem Poljaka „Boleslaviec„ iz Prijedora u decembru 2020. godine počeli su relizaciju međuentitetskog projekta pod nazivom „Slušaj manjinske jezike“.
Prema riječima, predsjednika Udruženja UGIP „Rino Zandonai“ Tihomira Knežičeka, projekat se provodi u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Vijeća Evrope “Promocija različitosti i jednakosti u BIH“. Podršku u realizaciji projekta pruža Centar kulture Tuzla, Dom kulture Prnjavor, Grad Tuzla, Opština Prnjavor i četiri udruženja nacionalnih manjina iz Tuzle i Prnjavora.

Primarni cilj ovog jednomjesečnog projekta je zaštita i očuvanje jezika kojima govore pripadnici nacionalnih manjina u BiH, kao i prevencija govora mržnje– ističe Knežiček.

Namjera je realizovti osamnaest radio emisija koje promovišu zaštitu jezika nacionalnih manjina i prevenciju govora mržnje. Serijal radio emisija pod nazivom „Slušaj manjinske jezike„ biće emitovan putem lokalnih radio stanica i reemitovan na drugim zainteresovanim medijima, a emisije će biti dostupne i na You Tube kanalu “Slušaj manjinski jezik“. Pojedine emisije, kako kaže Knežiček, biće emitirane na poljskom, albanskom, češkom , ukrajinskom, njemačkom i na drugim jezicima kojim govore pripadnici nacionalnih manjina u BiH, što ovaj serijal čini dodatno specifičnim.

Drugi segment projekta su filmski festivali sa sadržajima na jezicima nacionalnih manjina uz segmente koji su posvećeni prevenciji mržnje. Na prvom koji će se održati u Tuzli od marta do maja 2021. godine na Maloj kamernoj sceni Doma mladih, te u Prnjavoru od 1. juna do avgusta 2021. godine u Domu kulture Prnjavor, biće prikazani filmovi na poljskom, turskom, njemačkom, češkom, romskom, albanskom, italijanskom i ruskom, sa prevodima na lokalni jezik. Festival će biti održan na otvorenom ukoliko budu dozvoljavale vremenski uslovi, ističe menadžer projekta Tihomr Knežiček.


Projekat finansiraju Evropska Unija i Vijeće Evrope putem granta njihovog zajedničkog projekta „Promocija različitosti i jednakosti u BiH“, a koji je dio zajedničkog programa “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“.
Ukupna vrijednost projekta je 650.000 EURA , od čega je Evropska unija obezbijedila 552.500 EURA.