Evo zašto bi trebalo da redovno provjeravate račun u banci

Svako od nas ima račun u banci, ali je pitanje koliko ga često provjeravamo i da li je to dovoljno često. Ništa ne treba prepuštati slučaju.

Iako nam djeluje da nema potrebe svako malo da bacamo pogled na stanje i na izvod sa računa, stručnjaci upozoravaju da je dobro što češće pogledati kako stoje stvari, jer se tako najlakše utvrde sve vrste neregularnosti, prenosi ddl.rs

Sa sve užurbanijim životom, svakodnevno praćenje bankovnog računa nije lako ispoštovati. Vjerovatno većina ljudi samo baci pogled na stanje kada podiže ili uplaćuje novac, ali to je manje više to.

Ono o čemu ne razmišljamo je da svakodnevno praćenje računa može da nam ukaže na na veliki broj neregularnosti, na razne prevare i na bolje vođenje kućnog budžeta.

Stručnjaci objašnjavaju da bi račun detaljno trebalo analizirati bar jednom mjesečno, ali da bi bilo dobro što češće pratiti bar površno šta se dešava, bar zbog ova tri razloga. 

Budite u toku sa bankarskim taksama

Ukoliko redovno provjeravate račun neće vam promaći nova bankarska taksa ili povećanje stare, a kako svi griješe, tako i bankama može da se desi da vam greškom zaračuna trošak za uslugu koju niste koristili.

Ako znate šta se u kom trenutku dešava na vašem računu, takvu neregularnost ćete brzo primjetiti, pozvati banku i rješiti problem. Što više vremena prođe, teže će vam biti i da se sjetite da li niste slučajno ipak koristili naplaćenu uslugu, a i da dokažete banci da niste.

Zaštitite se od prevara

Jedan od glavnih razloga za praćenje računa je da se zaštitite od prevara, jer ćete provjeravati da li su vaši privatni podaci kao što su broj telefona, mejl adresa, ime, prezime i slično, tačni.

Takođe, tako ćete znati da su vam šifre za račune i dalje valjane i da ih niko nije hakovao i preuzeo vam račun. Na ovaj način možete i da pratite i istoriju trošenja novca, pa ne može da se desi da budete žrtva prevare.

Sredite svoj kućni budžet

Ukoliko na papiru vidite svaki trošak koji napravite, lakše ćete moći da uočite na šta vam odlazi najviše novca i da korigujete potrošnju. Samo stalni uvod u troškove može da vam pomogne da skockate svoj budžet i da možda čak pronađete i prostora za štednju.