Ekspanzija projekata na Međunarodnom aerodromu Tuzla

Međunarodni aerodrom Tuzla u 2017. godini planirai prevesti oko 480.000 putnika, što je značajno povećanje broja prevezenih putnika, u odnosu na  2016. godinu kada je prevezeno preko 310.000 putnika. Tim povodom  su ministar trgovine turizma i saobraćaja TK  Mirsad Gluhić i pomoćnik ministra za saobraćaj  Nenad Lukanović održali juče sastanak sa direktorom J.P. „Međunarodni aerodrom Tuzla”  Rifetom Karasalihovićem.

Predstavnici Ministarstva su predstavljeni projekti koji su vezani za neophodno funkcionisanje Međunarodnog aerodroma Tuzla i zatražena neophodna pomoć i podrška Ministarstva i Vlade TK u realizaciji navedenih projekata.

Projekat koji je u završnoj fazi je izgradnja prilaznih svjetala na Međunarodnom aerodromu Tuzla čime će biti osiguran nesmetan prihvat i otprema aviona i u uslovima smanjenje vidljivosti.  Očekuje se i skoro razrješenje problema vezanih za  imovinsko – pravne odnose, a koji se tiču navedenog projekta i zvanično puštanje u rad prilaznih svjetala.

Razgovarano je i o kapitalnom projektu rekonstrukcije i proširenja zgrade putničkog terminala koji treba da se realizuje u ovoj godini, a sa ciljem stvaranja neophodnih pretpostavki i uvjeta za prijem i otpremu znatno većeg broja putnika, te o modalitetima finansiranja navedenog projekta i rješavanju imovinsko – pravnih poslova.

I treći, ništa manje značajan projekat koji treba da se realizuje u  2017. godini, je izgradnja carinskog skladišta za avio gorivo čime će se u značajnijoj mjeri osigurati uslovi za nesmetano funkcionisanje saobraćaja sa Međunarodnog aerodroma Tuzla te osigurati dodatan izvor prihoda.

Realizacijom navedenih projekata i otvaranjem novih avio linija u 2017. godini ,a riječ je o 16 novih destinacija, kao i početak primjene ljetnog reda vožnje,  u znatnoj mjeri će da doprinese razvoju turizma. Aerodrom Tuzla će biti generator razvoja, ne samo turizma nego i ostalih privrednih grana, odnosno generator privrednog razvoja Tuzlanskog kantona kao i kompletne Bosne i Hercegovine.