Džaferović: Hvala Srbiji na vakcinama kada su zakazali globalni mehanizmi

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas je zahvalio Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću na pokazanoj solidarnosti prema BiH u situaciji kada su, kako je rekao, zakazali globalni multilateralni mehanizmi za nabavku vakcina.

Nakon sastanka koji su članovi Predsjedništva BiH održali s Vučićem na sarajevskom aerodromu povodom donacije Srbije od 10.000 vakcina za BiH, Džaferović je rekao da će vakcine putem Vijeća ministara BiH biti raspoređene Federaciji BiH.

Dodao je da je na sastanku razgovarano i o važnijim pitanjima vezanim za bilateralne odnose dviju zemalja i ukupne odnose u regionu.

– Solidarnost, međusobno uvažavanje, rješavanje otvorenih pitanja razgovorom i dogovorom su principi na kojim BiH želi da gradi odnose s komšijama – istakao je Džaferović.

Podsjetio je da je BiH pokazala solidarnost slanjem medicinara u Novi Pazar kada je pandemija bila na vrhuncu.

– Naši narodi žive u svim državama regiona i potrebno je da konačno počnemo relaksirati ukupne odnose – poručio je Džaferović.

Istakao je da je zato podržao Vučićev prijedlog o održavanju ekonomskog foruma BiH i Srbije u narednim mjesecima u Beogradu.