Dz.dz.corner je kutak u kom Ines Imamović ručno oslikava odjeću i daje joj novu dimenziju

Trend “brza moda” podrazumijeva proizvodnju trendovskih odjevnih predmeta koji imaju kratko vrijeme skladištenja i oglašavanja te su dostupni kupcima po povoljnim cijenama.

Umjetnost i moda idu  rame uz rame, ali u ovom trendu sve je manje umjetnosti. Odjeća koju nosimo na neki način odražava našu ličnost, u trendu brze mode sve, nažalost, postaje bezlično.

Pravo osvježenje u svijetu mode je Lukavčanka Ines Imamović koja ručno oslikava odjeću i daje joj novu dimenziju.

Ines Imamović je magistrica Bosanskog jezika i književnosti, ima 33 godine i dolazi iz Lukavca.

Ines ručno oslikava odjevne predmete (majice, košulje, haljine, dukserice, jakne), asesoare ( torbe, cekere, nesesere, kačkete ) , jastuke, porculan, staklo i slično. Ručno oslikana ponuda je unikatna, održiva i rađena po želji kupca.

“Nakon završetka fakulteta odradila sam volonterski pripravnički, i to je možda najbliže što sam bila u dodiru sa “pravim” poslom, tako da slobodno mogu reći da je ovo za mene hobi koji sad već ima sve predispozicije da postane i moj poslovni poziv.” – rekla je Ines u razgovoru za GlasTK.

Ova kreativna djevojka svoj mali biznis razvija već skoro godinu dana a, kako nam govori, na početku je to izgledalo dosta skromnije.

“Ideja je došla sasvim slučajno.Prije ovoga sam radila onako za neki svoj ćejf line art crteže, apstraktne slike, portrete kao poklone prijateljima i slično. Tako da sam jedno veče na svoju staru majicu nacrtala linijski crtež Michelangelovog Davida, običnim markerom, čisto da vidim kako bi to izgledalo na majici. Bio je dobar fazon, meni se svidjelo, tako da sam odmah pronašla gdje mogu nabaviti boje za tekstil, i sutra otišla u kupovinu.
Sjećam se da sam bukvalno za 100 KM kupila početni materijal, i boje i majice, i od toga počela raditi.”
– rekla je ona.

 

Svaki ručni rad iziskuje mnogo vremena i truda pa tako i oslikavanje na materijalu. Potrebno je savladati određene tehnike, naučiti kako se boja ponaša na platnu i slično. Za Ines početak njenog rada nije bio sasvim lak ali danas to ide puno bolje.

Vrijeme izrade jednog proizvoda zavisi od motiva koji se radi.

 

“Nekad je potrebno više slojeva boje, tako da treba čekati da se prvo jedan sloj osuši, pa da se onda dodaje drugi , i tako, ali sve u svemu čitav proces od oslikavanja do isporuke proizvoda na adresu ne traje više od tri dana.” – dodaje ona.

 

Ines je cijene svojih proizvoda pokušala prilagoditi svima. Cijena majica se kreće od  25 KM,

a cijena jakni od 55 KM.

U ponudi su dostupne i šolje, jastuci, kačketi (od 10 do 20 KM).

“Možda glupo zvuči, ali meni stvarno novac ovdje ne igra glavnu ulogu, jer prije svega sam se pronašla u nečemu što uživam da radim, sretna sam i znači mi puno što se i ljudima sviđa ono što ponudim. Ono što me ispunjava i stvarno čini nevjerovatno ispunjenom jeste što sam se pronašla sa ljudima koji cijene ručni rad, umjetnički izražaj, i unikatne stvari, što je danas veoma teško, naročito kada nam je dostupna veoma raznolika ponuda svega.” – ističe Ines.

 

 

Klijenti koji poručuju uglavnom znaju kakav motiv žele na svojim komadima. Prije oslikavanja na materijalu Ines pravi skicu a zatim, nakon konsultacija sa klijentom, prenosi na materijal. Ukoliko klijenti nisu sigurni šta žele ona će  vrlo rado pomoći. Zajedničkim idejama i pravom komunikacijom brzo dođu do cilja.

“U posljednje vrijeme, npr. radovi koji me baš usrećuju su oslikavanja po dječijim crtežima.
Znači klijenti mi pošalju crteže, a ja to u što originalnijoj verziji prebacim na majicu, jaknu, duksericu i slično.”
– govori ona.

 

Svaka izrada je unikatna, čak i ako su u pitanju isti motivi. Mijenaju se boje, detalji, sitnice..Svoju inspiraciju pronalazi u svemu oko sebe. Brzo uočava zanimljivu i neobičnu odjeću, i brzo dobije ideju kako bi neku od njih mogla ukrasiti

“Iskreno, kada sam počinjala sa oslikavanjem nisam očekivala da će se baš ovoliko razviti. Mislila sam da će to biti nekih par narudžbi od ljudi iz mog okruženja i to je to. Međutim, sad već aktivno radim skoro svaki dan narudžbe za čitav teritorij Bosne i Hercegovine, neke radove sam slala i u evropske zemlje, pa čak i na druge kontinente. Sve se to razvija u nekom dobrom smjeru, tako da planiram u neko dogledno vrijeme sve to podići na malo ozbiljniji nivo, ukoliko se ovako nastavi.” – dodala je.

 

 

Svoje narudžbe možete lično preuzeti u Lukavcu i Tuzli, a za ostale gradove dostava je brzom poštom.

Ines svoje radove predstavlja na Instagram profilu @dz.dz.corner. Ukoliko ste ljubitelj unikatnih stvari, želite originalan poklon ili jednostavno “bježite” od brze mode, onda zavirite u njen kutak.

 

“Ono što bih poručila čitaocima, jeste da se drže onoga što vole, i da ulažu u to.
Potrebno je strpljena, truda i vremena, ali na kraju se isplati. Svaki proizvod nađe svog kupca. Najljepši osjećaj je dočekati da počnete zarađivati novac, i da počnete nešto stvarati, radeći ono što volite.
Ja sam trenutno u toj fazi, i uživam u svakom trenutku.”
– dodala je Ines za kraj razgovora.