U sklopu projekta Udruženja mladih “Trik” iz Kalesije održana projekcija filma “Bez glasa”

Udruženje Mladih “Trik” iz Kalesije je u BKC-u Kalesija upriličilo projekciju filma “Bez glasa”. Projekcija je realizovana u sklopu projekta “Mogu i ja”  a u okviru projekta “Razvoj programa obuke za članove opštinskih komisija za ravnopravnost spolova u BiH” kojeg implementira Udruženje građana Nešto Više i Amica educa. Projekat je podržala i Evropska unija.

 

Film je održan u sklopu Orange daya koji se obilježava svakog 25. u mjesecu u cilju prevencije nasilja nad ženama i djevojkama. Film “Bez glasa” je nastao u produkciji Studio Teatra iz Zenice Projekciji su prisustvovali učenici osnovne i srednje škole iz Kalesije te ostali građani.

 

“Posjećenost je bila zaista velika i drago nam je sto su upravo djeca i mladi mogli da pogledaju ovaj film na temu nasilja u porodici i nad ženama jer je ovo tabu tema i nešto o čemu se ne govori dovoljno.” – rekla je u razgovoru za GlasTK Merima Osmanović, predsjednica UM “Trik”

 

“Reakcije su bile jako dobre što nam je drago jer je to znak da o ovoj temi treba više da se govori u našoj zajednici i da se organizuju ovakve i slične aktivnosti. Plan nam je da u narednom periodu organizujemo još projekcija ovog filma ali i sličnih za druge posjetioce kako bi radili na podizanju svijesti o prevenciji nasilja u porodici i nad ženama, te kako bi ohrabrili sve žrtve nasilja da isto prijavljuju” – dodala je ona.

 

Udruženje mladih “Trik” osnovano je u januaru 2019. godine na incijativu World Vision-a kao neformalna grupa nezadovoljna zbog položaja mladih u svojoj lokalnoj zajednici.

Udruženje mladih “Trik“ je samostalna, nestranačka, nevladina i neprofitabilna organizacija mladih. Osnovna načela djelovanja Udruženja mladih “Trik“ jesu tolerancija, ravnopravnost, inovativnost i kreativnost.

Udruženje trenutno broji 55 članova sa područja Općine Kalesije

 

“Projekti na kojima naše udruženje radi jesu usmjerena na poboljšavanje kvaliteta života djece i mladih iz ruralnih sredina ali i sve druge djece. Neke od tema projekata su nam mentalno zdravlje, rodna ravnopravnost, razvoj životnih vještina, uključivanje djece I mladih u svakodnevne aktivnosti u zajednici te razne druge teme koje svakodnevno spoznajemo u zajednici kao potrebe djece i mladih” – kazala je Merima.

.

Struktura u Udruženju je horizontalna te svi članovi imaju pravo glasa i svi su ravnopravni članovi. U udruženju postoje određena tijela ali se odluke donose u saglasnosti sa ostalim članovima.

 

“U narednom periodu imamo mngo aktivnosti koje su fokusirane na uključivanje djece i mladih i trenutno smo u fazi završetka projekata kao što su “Mogu I ja” koji je vezan za rodnu ravnopravnost, “BY LEAP” koji je uključivao niz aktivnosti za razvijanje poduzetništva kod mladih, zatim projekat “Povezivanje tačaka” 2 u kojem učestvuje naše udruženje a bavi se pitanjima i potrebama djece i mladih u zajednici i zagovaranju ka donosiocima odluka o njihovim potrebama i omugućavanju prilika za bolje uslove života.” – ističe ona.

 

Projekat koji Trik planira realizirati u narednom periodu uključuje aktivnosti za razvijanje kapaciteta djece i mladih i članova omladinskih organizacija. Aktivnosti će biti fokusirane na razvijanje vještina kod djece i mladih, kursevi gitare, crtanja, kursevi stranih jezika, te promocije udruženja i niz drugih aktivnosti

 

Udruženje Mladih Trik ima svoje profile na društvenim mrežama putem kojih dijele svoje radove, aktivnosti i planove. Na instagram mreži ih možete pronaći pod imenom ©trikkalesija ili na njihovoj Facebook stranici “Udruženje mladih “Trik” Kalesija.

Ukoliko želite postati član udruženja dovoljno je da im pošaljete poruku na jednom od navedenih profila gdje će vas ljubazno dočekati sa više informacija.