Dvije milijarde KM ostavljene u kladionicama FBiH: Zabrinjavajući trend ovisnosti o kockanju

U zemlji gdje su plate i penzije već nedostatne, brojni građani usmjeravaju svoje zarađene novce prema kockanju. U prošloj godini, čak dvije milijarde maraka ostavljene su u 2.011 kladionica na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Najveći iznos novca uplaćen je u kladionicama Tuzlanskog kantona, a zabrinjavajući trend ukazuje na širenje ovisnosti među mladima koji se sve više upuštaju u svijet klađenja još dok su srednjoškolci.

Ovisnost o kockanju, posebno među mladima, postaje ozbiljan problem. Procjenjuje se da u bh. društvu ima oko 50.000 patoloških kockara. Amir Hasanović, direktor Udruženja za prevenciju ovisnosti Narko-ne, ističe potrebu za sistemskim pristupom i usmjeravanjem programa prema djeci i mladima.

Prema podacima iz istraživanja u Federaciji BiH, 70% mladih je barem jednom u životu sudjelovalo u igrama na sreću, dok je 8% njih razvilo patološke kockarske probleme. Unatoč zakonskim odredbama o udaljenosti kladionica od škola, stvarnost pokazuje drugačiju sliku.

Nedostatak sustavnog rješenja ovog problema zahtijeva od federalnih institucija brzu reakciju. Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, zajedno s drugim institucijama, potpisalo je Sporazum za implementaciju programa za prevenciju kockanja u srednjim školama. Ovaj program uključuje tematske radionice s mladima te interaktivna predavanja za roditelje i školsko osoblje kako bi se suzbila ovisnost o kockanju među mladima.