Donesena prvostepena presuda direktoru Veterinarskog zavoda TK

Općinski sud Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu, nepravosnažnu presudu za Senada Hamzića (57), direktora JU Veterinarski zavod TK, zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja i izrekao mu uvjetnu osudu od šest mjeseci zatvora koja se neće izvršiti ukoliko u periodu od dvije godine od pravosnažnosti ne počini novo krivično djelo.

Također, prvostepenom presudom je optuženom izrečena zabrana vršenja funkcije direktora u javnim ustanovama, službama, zavodima, agencijama i organima uprave u periodu od četiri godine od dana pravosnažnosti presude. Ako optuženi prekrši ovu mjeru sud će izrečenu uvjetnu osudu opozvati te odrediti izvršenje kazne zatvora koja je utvrđena presudom – saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Optužnicom se Hamzić tereti da je u periodu od augusta 2014. do augusta 2016. godine kao odgovorna osoba u ovom zavodu postupao suprotno pravilnicima i podzakonskim aktima, te bez obavezne odluke Upravnog odbora koja se donosi na obrazloženi prijedlog direktora, bez provođenja javog konkursa za prijem zaposlenika, zaključio ugovore o radu s tri osobe na određeno vrijeme, koje su mu od ranije bile poznate.

– Sa ovim osobama zaključivao je uzastopne ugovore o radu na određeno vrijeme, a da nisu zadovoljavale posebne uslove propisane pravilnikom, odnosno da nisu imale ni zadovoljavajuću stručnu spremu za obavljanje ovih poslova – saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva TK.

(nezavisni.ba)