Dolar se oporavio, bitcoin ponovo oborio rekord

Dolar se konsolidovao nakon gubitaka zabilježenih u posljednjih nedjelju dana koji su ga gurnuli na dvoipogodišnji minimum, dok se bitcoin trgovao na novom maksimalnom nivou od oko 23.000 dolara, izvještava Rojters.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke prema korpi rivalskih valuta, oporavio se za 0,2 posto na neznatno ispod 90 poena, ali na nedjeljnom nivou bilježi pad od jednog procenta.

U četvrtak je potonuo na najniži nivo u više od dve godine, na 89,723 poena.

Ovonedjeljno prilagođavanje politika centralnih banaka SAD, Japana, Britanije, Švajcarske i Norveške, prema ocjeni analitičara, ne bi trebalo da ima veći uticaj na aktuelne trendove na deviznim tržišima i dugoročno slabljenje američkog dolara.

“Najave Federalnih rezervi (FED) od ove nedelje sigurno pojačavaju izglede za labavljenje monetarnih uslova i za povoljniji učinak rizične imovine na berzama, i držaće američki dolar na putu slabljenja”, naveli su analitičari japanske MUFG banke u dopisu klijentima.

Banka Japana je najavila produženje korona programa kreditiranja za još šest meseci i neočekivano preispitivanje svoje politike kako bi razmotrila dalje efikasno i suštinsko monetarno ublažavanje, zaključno do marta 2021. godine.

Dolar je porastao prema japanskom jenu za čak pola procenta, na 103,595 jena, ali je i dalje za 0,5 posto slabiji prema japanskoj valuti nego prošle sedmice.

Funta je izgubila dio dobitaka prema dolaru i evru, pošto se nastavak pregovora o trgovinskom sporazimu između Velike Britanije i Evropske unije nalazi na ivici provalije.

Glavni pregovarač EU o Bregzitu, Mišel Barnije, rekao je da je preostalo još “samo nekoliko sati” za pregovore o postizanju trgovinskog sporazuma sa Britanijom, pri čemu je put za bilo kakav dogovora “vrlo uzan”.