CIK: Sve je spremno za historijske izbore u Mostaru, nadgledat će ih 1.717 posmatrača

Sve je spremno za održavanje lokalnih izbora u Mostaru, koji se nakon 12 godina održavaju u nedjelju 20. decembra, potvrdio je predsjednik CIK-a Željko Bakalar na konferenciji za novinare koja je održana u Gradskoj vijećnici Mostara.

“Birat će se 35 vijećnika Gradskog Vijeća Mostara. U Gradskom vijeću će biti najmanje četvero iz svakog naroda i najmanje jedan vijećnik iz reda ostalih. Trideset jedan politički subjekt učestvuje na izborima, a 100.834 birača registrirano je za glasanje, istakao je Bakalar.

U posmatranju izbora, što je iznimno važan segment u izbornom procesu, u nedjelju će u Mostaru biti angažovano 1.717 posmatrača.

“CIK je u Mostaru akreditirao 361 posmatrača i to pet posmatrača političkih subjekata za posmatranje rada CIK- a i Glavnog središta za brojanje, 302 posmatrača nevladinog sektora, odnosno udruženja te 54 međunarodna posmatrača. Gradska izborna komisija Mostara akreditirala je 1.356 posmatrača iz 21 političkog subjekta. Temeljem svega proizlazi da će izbore u Mostaru nadgledati ukupno 1.717 posmatrača”, kazao je Bakalar.

Naglasio je da posmatrači koji su ranije akreditirani za posmatranje izbora u BiH, rada CIK-a i Centra za brojanje mogu nadgledati i izbore u Mostaru.

Predsjednik Gradske izborne komisije Hilmo Džidelija je kazao kako je predizborna kampanja bila u skladu s propisima, demokratska i bez prigovora CIK-a BiH, te da se nada da će tako proći i izborni dan.

Svoje glasove birači će moći dati na 150 redovnih mjesta, kao i 16 u odsustvu, putem 16 mobilnih timova i posebnih devet za one birače koji su u izolaciji. S obzirom na činjenicu da je u Mostaru veliki broj osoba koje su zaražene koronavirusom, u mobilne timove uključeno je 808 osoba.

“Svi građani pozvani su na pridržavanje epidemioloških mjera tokom izbornog dana, kako ne bi došlo do neželjenih posljedica te se mole da provjere lokaciju biračkog mjesta dan ranije kako ne bi došlo do nepotrebnog stvaranja gužvi”, objasnio je Džidelija

Građani biračka mjesta mogu provjeriti SMS porukom tako da svoj matični broj pošalju na broj 091 12 12 12 ili na službenoj stranici CIK-a.

Izborna šutnja počinje sutra ujutro u sedam sati i traje do zatvaranja izbornih mjesta u nedjelju u 19 sati.

Tokom izborne šutnje je svim političkim subjektima zabranjeno učesvovanje u javnim političkim aktivnostima, kao i medijsko izvještavanje o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.