Civilne žrtve rata u Tuzli će dobiti memorijalne pločice na mjestima stradanja

Prema trenutno dostupnim podacima Fondacije Istina, pravda, pomirenje, riječ je o 108 građana Tuzle koji su smrtno stradali na nekoj od 23 lokacije.

Međutim, ovo nije konačan broj, s obzirom na to da se još uvijek prikupljaju podaci o smrtno stradalim građanima u periodu od 1992. do 1995. godine.

Pločice će biti postavljene u okviru projekta “Niko ne smije biti zaboravljen” koji je dobio podršku Gradskog vijeća Tuzle.

“Projekt podrazumijeva da se precizno evidentiraju sve civilne žrtve rata u Tuzli koje su smrtno stradale prilikom granatiranja. Ovdje mislimo na sve građane koji su smrtno stradali izvan Kapije, jer je zločin na ovom mjestu već evidentiran i obilježen na tri načina”, rekao je Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina, pravda pomirenje.

Na memorijskim pločicama će se nalaziti ime i prezime žrtve, datum kada je smrtno stradala te naziv vojske čiji su pripadnici ispalili granatu.

“Na pločicama će biti gola faktografija koja je van sudske sumnje utvrđena. Naš prijedlog je da u potpisu pločice budu navedeni građani Tuzle, ali o tome će se u narednom periodu raspravljati”, kazao je Alić.

Iz Fondacije Istina, pravda, pomirenje danas su pozvali sve Tuzlake koji među članovima porodice imaju civilne žrtve da provjere da li se njihova imena nalaze na spisku. Ukoliko ih ipak nema, potrebno je da se obrate ovoj fondaciji uz dokumentaciju koja potvrđuje kako je osoba stradala.

Član Upravnog odbora tuzlanske Fondacije Istina, pravda, pomirenje Slavko Peričević smatra da je projekt memorijskih pločica izuzetno značajan, jer sve ono što se desilo treba biti zabilježeno.

“Mi ćemo na pločicama navoditi samo ono što je dokazano sudskom praksom, odnosno što su presude domaćih i međunarodnih sudova rekle – da je taj čin sprovela Vojska Republike Srpske i njihove jedinice, granatirajući Tuzlu koja je bila zaštićena zona”, rekao je Peričević.

Evidentiranje imena žrtava rata u Tuzli će trajati do mjeseca marta iduće godine, a postavljanje pločica je planirano do 25. maja kada se obilježava godišnjica stradanja građana na Kapiji.

(Klix)