Državni parlamentarci preuzeli mandate: SDP i PDP bojkotovali članove CIK-a

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH prije početka konstituirajuće sjednice preuzeli su dobijene mandate za naredni četverogodišnji period u ovom državnom zakonodavnom tijelu.

Izjavu o prihvatanju mandata potpisali su svi prisutni zastupnici osim zastupnika SDP-a koji su kazali kako iz principa ne žele preuzeti certifikate od članova CIK-a protiv kojih podnose krivičnu prijavu. Poručili su i kako će certifikate preuzeti naknadno.

Certifikate nisu preuzeli ni zastupnici PDP-a. Sjednici nije prisustvovao gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je ranije rekao da će ostati na poziciji gradonačelnika. To znači da će njegov mandat biti dodijeljen drugoj osobi s liste Nezavisnog bloka.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ima 42 člana, od kojih se dvije trećine neposredno biraju s teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

U skladu s izbornim rezultatima, s prostora Federacije BiH u novom sazivu Zastupničkog doma SDA će imati osam zastupnika, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet, koliko će imati i SDP BiH. DF će imati tri zastupnika, SBB BiH i Naša stranka po dva, dok će po jednog zastupnika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije – PDA i A-SDA.

Iz Republike Srpske u Zastupničkom domu državnog parlamenta bit će šest zastupnika SNSD-a, tri zastupnika SDS-liste, dva zastupnika PDP-a, dok će po jednog zastupnika imati DNS, Socijalistička partija i SDA.

Pored nekih već dobro poznatih osoba koje su i prethodnih godina obnašale funkciju u Zastupničkom domu, ovaj put građani su povjerenje dali i nekim osobama koje su u ovom parlamentu prvi put.

Tako će od danas državni parlamentarci postati, između ostalih, i predsjednik Naše stranke Predrag Kojović, kao i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić koji je u parlament ušao zahvaljujući kompenzacijskoj listi.

Tu je i Nermin Mandra (SDA), bivši načelnik Općine Kakanj, te Alma Čolo (SDA), izvršna direktorica u BH Telecomu.

Iz Demokratske fronte kao nova lica u politici su i Vlatko Glavaš, bivši nogometni reprezentativac BiH, te pravnik Zlatan Begić.

Magazinović: Krivične prijave protiv članova CIK-a zbog brutalne krađe

Novoizabrani poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović kazao je danas novinarima da ova stranka priprema krivične prijave protiv članova Centralne izborne komisije (CIK) zbog “brutalne krađe na izborima”.

Magazinoviću kao i njegovim kolegama iz Kluba Enveru Bijediću, Zukanu Helezu, Nadi Mladini i Nerminu Nikšiću CIK je dodijelio certifikate, ali oni su ih odbili preuzeti od članova CIK-a.

Pojasnio je danas Magazinović da se nepravilnosti rada CIK-a posebno ogledaju u zabrani za ponovno brojanje listića, izražavajući uvjerenje da bi sastav državnog parlamenta kao i Predsjedništva BiH bio bitno drugačiji da su dopustili ponovno brojanje.

– Krivične prijave pripremamo i protiv članova Sekretarijata CIK-a u zavisnosti kako se budu ponašali u smislu dodjele mandata u Domu naroda Federalnog parlamenta, jer ono što najavljuju da će uraditi zaslužuje krivične prijave – istaknuo je, dodajući da u takvoj situaciji nema potrebe da od njih preuzimaju certifikate.

Prokomentirao je i izbor delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske budući da ih je četvero iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nebojša Radmanović, Sredoje Nović, Dušanka Majkić i Nikola Špirić, kazavši da je Stranka demokratske akcije (SDA) glasala za njihov izbor.

– Time je omogućeno da u Klubu Srba Doma naroda PSBiH SNSD ima apsolutnu dominaciju odnosno četiri od pet delegata, jer je peti delegat Mladen Bosić iz Srpske demokratska stranke (SDS) – pojašnjava nadalje Magazinović.

Smatra da je to indikativno jer se događa u trenutku kada Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH, napušta izuzetno važan sastanak zbog zastave Republike Srpske.

Poslanici Socijaldemokratske partije BiH i Partije demokratskog progresa (PDP) – Branislav Borenović i Mira Pekić, te poslanik SDS-a Dragan Mektić nisu danas preuzeli uvjerenja o dodjeli mandata.

(Klix)