Cijene nafte skočile više od pet posto

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice snažno porasle, dosegnuvši najviše nivoe od novembra prošle godine, jer se članice OPEC-a pridržavaju dogovora o smanjenju proizvodnje i jer je Saudijska Arabija najavila i daljnje rezove.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skočila 6,8 posto, na 66,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,5 posto, na 55,60 dolara.

Skok cijena nafte na najviše nivoe od lanjskog novembra zahvaljuje se podacima koji pokazuju da se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri na čelu s Rusijom, pridržavaju lanjskog dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno, prenosi Fena.

Uz to, vodeća članica OPEC-a Saudijska Arabija najavila je da će u martu smanjiti proizvodnju za daljnjih pola miliona barela dnevno, više nego što je dogovoreno.

Dodatnu podršku cijenama pružilo je zatvaranje dijela saudijskog polja Safanija, najvećeg naftnog polja na moru s proizvodnim kapacitetom nešto većim od milion barela dnevno.

Prema navodima Reutersa, dio polja zatvoren je prije otprilike dvije sedmice i trenutno nije jasno kada će ponovo proraditi punim kapacitetom, prenosi SEEbiz.

Američke sankcije Venezueli i Iranu također ograničavaju ponudu nafte na svjetskim tržištima, a u takvom okruženju analitičari investicijske Bank of America Merrill Lynch procjenjuju da bi OPEC u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju na tržište mogao plasirati 2,5 miliona barela nafte dnevno manje nego u istom periodu prošle godine.

Podršku cijenama pružaju i vijesti o napretku trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, nakon lanjskog carinskog rata koji je poremetio svjetske trgovinske tokove i izazvao usporavanje rasta globalne privrede.

Ako se uskoro postigne dogovor između Washingtona i Pekinga o trgovinskim pitanjima, rast dvije najveće privrede mogao bi se, nadaju se ulagači, stabilizirati, što bi utjecalo i na potražnju za energentima.

Naime, već se duže vrijeme usporava rast najvećih svjetskih privreda, posebno kineske i eurozone, pa se ulagači plaše slabljenja potražnje za sirovinama, među ostalim, i naftom.

Zbog toga će i u idućem periodu podaci o kretanjima u najvećim svjetskim privredama najviše utjecati na cijene nafte, kao i podaci o kretanju proizvodnje ‘crnog zlata’ u članicama OPEC-a, ali i u SAD-u.