Tužilaštvo TK u 2018. godini podiglo 92 optužnice za korupciju, privredni i organizirani kriminal

Tokom 2018. godine Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je 2342 optužnice u svim oblastima kriminala. Za koruptivna krivična djela podignuto je 48 optužnica, za privredni kriminal 40, a za organizirani kriminal podignute su 4 optužnice.

Značajni rezulati u svim oblastima, uključujući korupciju i privredni kriminal, nastavak su dugogodišnjeg fokusa ovog Tužilaštva u radu na predmetima od posebnog interesa javnosti i opredijeljenosti da se u složenim predmetima formiraju istražni timovi tužilaca i agencija za provođenje zakona u BiH.

Također, Tužilaštvo je u 2018. godini otvorilo  2170 istraga, među kojima je i 45 za koruptivna djela, 38 za privredni i 4 za organizirani kriminal.

Po optužnicama Tužilaštva nadležni sudovi su u ovim krivičnim djelima donijeli  72 osuđujuće presude, od čega je 21  sa izrečenim kaznama zatvora, 14 sa novčanim i 37 sa uvjetnim presudama. Uvjetne presude u ovim krivičnim djelima su po pravilu pratila i izricanja  različitih mjera zabrane, a najčešće zabrane obavljanja određenih dužnosti i funkcija, jer se u većini situacija radilo o krivičnim djelima protiv službene i druge odgovorne funkcije ili krivičnim djelima podmićivanja.

Tokom 2018. godine tužioci su u 51 predmetu nadležnim sudovima predložili trajno oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima u ukupnom iznosu od 3,6 miliona KM, a po pravosnažnim presudama već  je oduzeto  333.000 KM imovinske koristi, navodi se u saopćenju Tužilaštva TK.