Čak 27 osoba u BiH u vlasništvu ima avion

U registar civilnih aviona BiH, koji vodi Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), od ukupno 85 aviona, upisano je 27 aviona koji su registrirani na fizičke osobe, piše Večernji list BiH.

Izvod iz Registra nalazi se na web-stranici BHDCA i odranije je dostupan javnosti, a kako su kazali iz Direkcije, visina naknade za upis aviona u Registar definirana je člankom 17. odluke o visini naknada za usluge iz nadležnosti BHDCA i ovisi o klasi i težini aviona.

Broj aviona upisanih u Registar ima blagu tendenciju rasta od jedan do dva zrakoplova godišnje, u prosjeku. Posljednji put je ažuriran 21. avgusta 2017. godine.

Prema tom popisu, broj aviona porastao je s 81 na 85, dok je broj privatnih, koje koriste fizičke osobe, također porastao s 21 na 27.

Imena osoba koje su vlasnici aviona ne mogu biti objavljena javno jer Zakon o zaštiti osobnih podataka ime i prezime označava kao osobni podatak.

Modeli aviona koji su u privatnom vlasništvu su različiti. Najviše je  Cessna i riječ je o modelima C-172, C 500, a tu su i Officine Rodaro Storch, Aircraft Industries a.s. L13 Blanik, Elan DG 101G.

Cijene ovih aviona, barem sudeći prema oglasima koji se mogu naći na internetu, kreću se od 100.000 dolara pa sve do nekoliko stotina hiljada dolara.

Zanimljivo je kako se u BiH konstantno govori o ekonomskim problemima, a već godinama je u porastu broj osoba koje imaju privatne avione.

(vecernji.ba)