Bosnalijek započeo izvoz u Irak

Generalni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović ističe kako Bosnalijek nastavlja sa uspješnom realizacijom svojih ambicioznih razvojnih planova, koji uključuju i dodatno pozicioniranje i širenje na svjetskim tržištima.

”Bosnalijek posluje i izvozi svoje proizvode u više od 20 država na tri kontinenta. Sretni smo što smo ovom broju dodali i Irak. Ovim izvozom, proširili smo poslovanje u ovoj regiji te nakon Iraka ubrzo kreće izvoz u Kuvajt i Katar, a uporedo s tim očekujemo početak registracije naših lijekova u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Omanu i Bahreinu. Kako navedene zemlje pripadaju klimatskoj zoni koja se razlikuje od klimatske zone evropskih zemalja, u smislu prosječne dnevne temperature i vlažnosti zraka, Bosnalijek je u prethodnom periodu nabavio opremu i uložio značajan napor u dodatna ispitivanja koja su neophodna kako bi se stekli uslovi za plasman farmaceutskih proizvoda na ova tržišta. Uvjereni smo kako tržišta ovih zemalja predstavljaju značajan potencijal za Bosnalijek,koji ove godine obilježava 70 godina uspješnog poslovanja tokom kojih je dostigao najviše standarde u proizvodnji visoko kvalitetnih lijekova, što najbolje potvrđuje stalna ekspanzija izvoza”, poručio je Uzunović.

U sklopu prve isporuke na tržište Iraka plasirani su farmaceutski proizvodi za različite indikacije, odabrani iz grupa proizvoda sa djelovanjem na kardiovaskularni, nervni, lokomotorni, respiratorni sistem i metabolizam (antidijabetici).

U narednom periodu očekuje se i dodatno proširenje portfolia za plasman na ovo tržište, a u fokusu će biti proizvodi Lysobact, za liječenje grlobolje i Enterofuryl za liječenje dijareje.